23948sdkhjf

Råvarekommentar: Bedring i Norsk PMI, lave råvarepriser og kronen svinger i verdi

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Årets første måned ble turbulent i finansmarkedet med bred nedgang på verdens børser og fallende priser i råvaremarkedet. Dollarkursen har gått andre veien, før den svekket seg litt mot slutten- helt motsatt av råvareprisene som steg sist uke. Den norske kronen har en uklar retning om dagen, men spås å styrke seg utover året. SEB sin prognose tilsier en Euro til 9,20 i 4. kvartal.

Verdensbanken har oppdatert sine estimater for råvarer og metallpriser og det ser labert ut for 2016. Unntaket er aluminium der de mener etterspørselen er robust og at lettmetallet vil vinne markedsandeler fra andre metaller. Verdens samlede stålproduksjon sank i 2015 med 2,8 %, den første nedgangen på seks år. Til og med i Kina var det nedgang, den første på 30 år. PMI for januar fra Kina endte på 49,4, det laveste nivået siden august 2012. Det betyr at industrien i Kina fortsetter tilbakegangen, kinesisk eksport gikk ned i 2015 for første gang siden finanskrisen. Norsk PMI for januar kom uventet positivt ut med en økning fra 47,1 til 49,2 det høyeste nivået siden april i fjor. Det er særlig indeksen for ordreinngang som gjorde et byks opp i januar.

Markedet for halvfabrikat har startet overraskende bra for verkene i 2016, til tross for lave priser. Ordreinngangen har vært god, bruksområdene automotive og næringsmiddel trekkes frem som særlig positive. Det er likevel nokså korte leveringstider på mange produkter som plater og coil i rustfritt. Outokumpu melder om 4-5 ukers leveringstid, Acerinox noe lenger grunnet transporttid. På stangstål er nedgangen i offshore årsaken til at etterspørselen etter store akslinger er laber. Det er kun små endringer i legeringstillegget på rustbestandige materialer i februar. Aurubis melder om en positiv start på året og noe bedre etterspørsel på kobber enn ventet. Sapa har normale ledetider på 4-5 uker, men etterspørsel er økende på mindre profiler. Hydro har booket mye på valseverkene sine og har fra 8-18 ukers ledetid på aluminium plater. Prisen på kobber gikk ned i januar, gjennomsnittsprisen ble 41,87 kr/kg. Skrotprisen på stål gikk opp på nytt i februar til 1020 kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062