23948sdkhjf

Astrup: Kraftig prisøkning på aluminium og kobber etter importforbud

12. april strammet Storbritannia og USA inn importforbudet mot Russland til også å gjelde industrimetallene aluminium, kobber og nikkel.

Det betyr at all import av disse råvarene som er produsert fra 13. april ikke kan være fra Russland.

Det skriver Astrup i sin markedsrapport for april.

Konsekvensen er kraftig økning

Konsekvensen har blitt en kraftig økning i pris på LME med påfølgende økte materialpriser.

Nikkel er en viktig innsatsfaktor i rustbestandige materialer, ca. to tre-deler av all nikkel går til produksjon av denne typen stål. Dette markedet har også blitt rammet av streik hos den spanske produsenten Acerinox.

Likevel virker det som de andre produsentene har dekket behovet, det er overhodet ingen mangel på rustbestandige materialer og prisene har bare økt moderat. Større effekt har importforbudet hatt på kobber og aluminium der prisene har steget betydelig.

Ytterligere svekket krone

På toppen av dette har kronen svekket seg ytterligere, spesielt mot dollar som alle metaller noteres i på LME. Høy pris på kull bidrar også til den økte kostnaden på aluminiumsproduksjonen, 65 prosent av primæraluminium i verden er basert på kull. Norsk PMI gikk opp 1,8 poeng til 52,4 i april. Det var i særlig grad delindeksene for sysselsetting og produksjon som steg, mens ordreinngangen gikk tilbake.

Økte leveringstider

Leveringstidene fra alle europeiske aluminiumvalseverk øker noe, men ikke utover det som er normalt for årstiden. De fleste ligger på 8-10 arbeidsuker, mens pressverkene ligger på 3-5 uker. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i juli, mens det på kvarto og spesial fra Outokumpu er august. På rustbestandige stangmaterialer melder Valbruna om fullbooket på smidde produkter, samt stor pågang på kvaliteter med ekstra varmebehandling (165 M/Duplex etc.) Det er gjennomgående lite stangstål på lager i Europa for tiden. Høyere pris på nikkel og svakere krone gir en økning i legeringstilleggene. På spesialstål er det små endringer i skrotverdien, på 520M utgjør det 4775 kr/tonn i mai. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk opp med 12,- kr/kg i april og vil gi økte priser på kobber, messing og bronse. Tilgangen på disse materialene er god, leveringstidene normale. Grunnet manglende råvarer og svak krone forventes også en økning i prisene på polyetylen og akryl.

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078