23948sdkhjf

Eksport av rutil fra Engebø vil gi betydelig reduksjon av CO2

Forsyning av rutilkonsentrat fra Engebø til kunder i Europa vil redusere CO2 utslippene med 80% sammenlignet med oversjøisk transport fra f.eks. Sør-Afrika.
Konsulentselskapet Global & Local Environmental Management har beregnet utslipp av klimagasser ved skipning av rutilkonsentrat fra Engebø til Europa sammenlignet med en av dagens alternative forsyningsruter fra Richards Bay i Sør-Afrika.

Beregningene viser at rutilleveranser fra Engebø til kunder i Europa vil ha betydelig lavere utslipp av klimagasser enn ved oversjøiske leveranser.


- Beregningene viser at Engebøprosjektet vil bidra positivt også når det
gjelder CO2 utslipp. I tillegg vil prosjektet ha begrenset interntransport i forbindelse med gruvedrift og mineralprosessering, og dermed små CO2 utslipp for prosjektet sett under ett. Europa, som bare har 3% av verdens mineralproduksjon, står for omkring 20% av det globale forbruket. Dette underbygger at utvikling av nye mineralforekomster i Norge vil være fordelaktig i et globalt miljøperspektiv, uttaler
administrerende direktør i Nordic Mining, Ivar S. Fossum i en børsmelding.

Beregningene er gjort med forutsetninger om typiske lastevolumer og båtstørrelser for skipning av rutil til Rotterdam. Beregningsmodellen hensyntar bl.a. transportdistanse og normal skipningstid, skipenes lastekapasitet og drivstofforbruk, returlast etc.

Gjennom datterselskapet Nordic Rutile AS driver Nordic Mining omfattende prosjektutvikling i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane, der Selskapet har rettigheter til en betydelig eklogittforekomst med rutil og granat.

Det er fortsatt ikke gitt grønt lys for utvinning av rutil i Engebøfjellet. Ett av de største stridstemaene er om man skal tillate sjødeponi i Førdefjorden,
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079