23948sdkhjf

Råvarekommentar: Lavere råvarepriser på LME, sterk dollar og svak norsk krone

Økonomien i USA går fortsatt bra. Samtidig er det stadig større usikkerhet omkring verdens nest største økonomi, Kina, som kanskje er den viktigste forbruker av råvarer. Det skriver Astrup i sin markedsrapport for august.
To devalueringer fra Kina denne uken bekrefter at ikke alt er velstand i den kinesiske økonomien. Den sterke dollaren presser også råvareprisene ned, så som industrimetaller og olje. Aluminium, nikkel og olje synes å ha et tilbudsoverskudd og det er lite som tilsier betydelig prisoppgang på råvaresiden slik det ser ut nå.

Hydro presenterte sterke tall for annet kvartal, men ser utfordringer i lave priser på aluminium. Hydro er bedre rustet enn mange konkurrenter, blant annet har kinesiske verk høyere kostnadsnivå og taper penger med dagens prisnivå.

DNB reduserte mandag sitt estimat for oljeprisen i 2016 fra 75 til 65 dollar. Norsk PMI kom ut noe høyere i juli enn i juni, men en PMI PÅ 45,8 tilsier uansett tilbakegang i industrien. Den svake kronen er positiv for mange bransjer og gjør eksportbedriftene mer konkurransedyktige. På den annen side må vi påregne økte importpriser på en rekke varer om kronen forblir så lav som nå.

Norges Bank holder rentemøte i september og mange forventer en rentenedsettelse på dette møtet.

Nordea spår den norske kronen vil styrke seg til 8,50 mot Euro kommende 6 måneder.

Valseverkene på rustfritt har noe kortere ledetider nå, men 10-12 uker på plater og coil er fortsatt ganske mye. På stangstål er det bra med tilgang på lagermaterialer, etterspørselen er særlig svak på grove/smidde dimensjoner som skyldes liten aktivitet i offshore.

Lavere priser på nikkel og molybden i juli ga en relativt kraftig nedgang i legeringstilleggene på rustfritt/syrefast i august. Med dagens råvarepris blir det trolig en mindre nedgang i september, om ikke kronen svekker seg ytterligere.

På aluminium er det mer normale ledetider, men enkelte valseverk som Hydro Karmøy har lange leveringstider. På ekstruderte produkter er det bedre kapasitet, profiler leveres på 4-5 uker. Lavere LME og premie slår ut i noe lavere pris i høst, men fallet demmes opp av den svake kronen.

Prisen på plast vil også påvirkes av sterk Euro og dollar, samt at råvareprisen på plast har økt i sommer. Sabic har varslet prisøkning på Polykarbonat på 4 %.

Prisen på kobber gikk ned i juli, gjennomsnittsprisen ble 46,65 kr/kg. Skrotprisen på stål er kraftig ned i august til 1496 kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126