23948sdkhjf

Knivskarp innovasjon for fremtiden

I et unikt samarbeid har de svenske produsentene Morakniv, Alleima, Rondo Plast og TK Pac gått sammen om å utvikle en kniv som i stor grad er laget av resirkulert materiale.

Ideen om å realisere en visjon om å utvikle en kniv som reduserer klimaavtrykket i ulike deler av produksjonsprosessen uten å gå på kompromiss med kvaliteten ble født i fjor.

Siden den gang har bedriftenes evne til innovasjon vært drevet av et sterkt ønske om å skape nye muligheter for håndverkeren.

Resirkulert polymer

Noe av resultatet av samarbeidet er at Morakniv nå kan tilby den nye kniven uten polymerslire. Dette gjør det mulig for brukere som allerede har en matchende knivkasse å erstatte kun selve kniven, noe som gir økt fleksibilitet. I stedet er den beskyttet av et transportdeksel laget av 100 prosent resirkulert papp. Den nye Basic 546 SE har også et knivblad laget av det svenske rustfrie stålet Alleima 12C27 med en gjenvinningsgrad på mer enn 90 prosent og et håndtak laget av 70 prosent resirkulert polymer.

Stålprodusenten Alleima, polymergranulatprodusenten Rondo Plast og emballasjeprodusenten TK Pac har, akkurat som Morakniv, produksjon i Sverige, noe som sikrer det kvalitative nivået som det helsvenske sluttproduktet besitter. Produksjonsprosessene er også helt eller delvis drevet av grønn energi, noe som gir samarbeidet en annen dimensjon fra bærekraftsaspektet.

Dypere samarbeid

Alleima har levert rustfritt stål av høy kvalitet fra stålverket i Sandviken til knivfabrikken i rundt et århundre og har gradvis økt gjenvinningsgraden i stålet som blir brukt.

- Det er spennende at vi for første gang starter et dypere samarbeid sammen med våre leverandører for å skape et mer bærekraftig alternativ. Rondo Plast og TK Pac er to nye bekjentskaper som vi er veldig glade for å ha i prosjektet, sier Mats Östling, Chief Business Development Manager i Morakniv.

Takket være samarbeidet presenteres nå en slitesterk og høykvalitets kniv for byggesektoren med en helsvensk produksjonsprosess. Å velge svenskproduserte produkter er å velge en mer bærekraftig fremtid med hensyn til mennesker og miljø i vårt nærområde.

Siden 1891 har Morakniv produsert høykvalitets kniver for verden fra knivfabrikken i Mora. I den semi-teknologisk avanserte knivfabrikken deler moderne robotceller gulvet med dyktige håndverkere, hvis spisskompetanse ofte strekker seg generasjoner tilbake. En ekte kniv fra Morakniv lages derfor alltid i Mora.

Alleima er en global produsent av høyraffinerte produkter i avansert rustfritt stål og spesiallegeringer samt løsninger for industriell oppvarming. I over hundre år har selskapet fra Sandviken resirkulert stål og har lenge brukt en lysbueovn oppvarmet med fossilfri strøm som gir lave CO2-utslipp. Det er en mer lavkarbonprosess enn når jernmalm smeltes i en masovn oppvarmet med fossilt brensel.

Rondo Plast, som er en del av Polykemi Group, resirkulerer industriavfall og videreutvikler kvalitetssikret granulat til ny produksjon. Med solid erfaring innen gjenvinningsprosesser kan bedriften fra Ystad produsere det mest materialsmarte valget, både når det gjelder funksjon, kvalitet og holdbarhet.

 

TK Pac designer, utvikler og produserer emballasje av blant annet resirkulert papp.

Kilde: Pressemelding fra Mora Kniv

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063