23948sdkhjf

Borg Havn vil fremme fangst og bruk av CO2

- Et viktig skritt nærmere ny industrivirksomhet basert på karbonfangst, -bruk og -lagring, sier havnedirektør Tore Lundestad i Borg Havn og havnens nye datterselskap Borg CO2.

Det skriver Norske Havner.

Karbonfangst innebærer å fange opp CO2 fra forbrenning av fossilt og biologisk materiale. Dette er CO2 som ellers havner i atmosfæren og bidrar til drivhuseffekten. Karbonfangst, bærekraftig bruk og lagring vil bli helt avgjørende i kampen for et bedre klima i årene som kommer.

CCS-klyngen på Ørsta er blant pionerene for å etablere ny industri basert på denne teknologien, en industri som har potensiale for å kunne skape mange arbeidsplasser i årene som kommer.

- For å skape en ny lønnsom industri basert på karbonfangst må kostnadene ned, et marked etableres og gode forretningsmodeller utvikles. Målet er å legge et godt grunnlag for etablering av kostnadseffektiv småskala fangst, bruk og lagring av CO2 fra bedrifter på Øra og i regionen de neste 24 månedene, fortsetter Lundestad.

Borg CO2 har mottatt støtte fra CLIMIT-programmet for å videreutvikle prosjektet «CSS-klynga på Øra». Prosjektet baserer seg på en idestudie finansiert av CLIMIT og prosjektpartnere. Totalt er det 16 partnere fra blant annet prosessindustri, avfall, logistikk, energi, teknologileverandører og akademia.

– CLIMIT er svært glad for den økende interessen for CO2-fangst blant industriselskaper og er glad for å kunne gå inn med støtte i dette spennende industriklynge-initiativet i Østfold, sier Svein Bekken i Gassnova.

Prosjektet eies av Borg CO2, et datterselskap av Borg Havn, men gjennomføres i samarbeid med partnere gjennom en aktiv styringsgruppe med bistand til prosjektledelse fra Nasjonalt Senter for Sirkulær Økonomi.

 

Kilde: Norske Havner

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125