23948sdkhjf

Ocean Electronics-ansatt varslet om ulovlig salg til Russland

Florø-bedriften Ocean Electronics fikk høsten 2022 et varsel fra en av sine ansatte om et mulig ulovlig salg til Russland.

I en fersk dom fra Agder lagmannsrett får varsleren medhold i at den nye større kunden – TR Radio Limited – har tilknytning til et russisk selskap. Selv om kunden hadde adresse i Tyrkia.

Varsleren, som valgte å si opp jobben etter varslingen til ledelsen i Ocean Electronics, fant nemlig ut at kunden hadde en nettside som var registrert i Russland. Han varslet også PST om saken.

- Ikke lov 

Etter Russlands invasjon i Ukraina la myndighetene sterke begrensninger på handel og samkvem med russisk næringsliv. Dette var bakgrunnen for at den ansatte varslet ledelsen i Florø-bedriften.

– Jeg sa at det sto klart på myndighetenes sider at det ikke var lov å selge maritimt utstyr til Russland, og at dette helt tydelig var et russisk nettsted – et skalkeskjul, sier varsleren til E24, som først omtalte saken.

Ocean Eelectronics selger blant annet elektronisk utstyr for navigasjon og styring, i tillegg til å selge kommunikasjon og fiskeleting.

Fikk bekreftelse på at det ikke stemte

Til E24 sier daglig leder i Florø-selskapet, John Sigurd Solberg, at de har fått skriftlig bekreftelse på at TR Radio Limited ikke handler med Russland. Han bekrefter også varslingen, men at den tyrkisk-registrerte kunden ikke har handlet med Ocean Electronics i 2023 og i 2024. Han understreker også at han tok varselet svært seriøst.

Den daglige lederen utelukker imidlertid ikke at handelen med TR Radio Limited kan bli tatt opp igjen.

Tre avdelinger

Ocean Electronics har røtter helt tilbake til 1920- og 1940-tallet da to lokale bedrifter ble etablert. Disse ble imidlertid slått sammen til det nye selskapet i 2018. Hovedkontoret er i Florø, mens de har avdelinger i Måløy og Bergen. Ifølge Proff.no har selskapet 24 ansatte.

 

Kilde: E24

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078