23948sdkhjf

Råvarekommentar: Råvarene noe opp på LME, styrket norsk krone og økt PMI

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Råvarene har steget på LME i september, størst økning har det vært på tinn. Dette skyldes at lageret på LME falt 38 % til det laveste nivået på 16 år. Nikkel har også vist styrke, trolig med bakgrunn i at flere gruver på Filipinene vil bli stengt grunnet nye miljøkrav. Prisen på rå-aluminium gikk også noe opp i dollar, mens i norske kroner er gjennomsnittet for september marginalt lavere.

Lager på LME viser fallende tendens, men frykten for at verkene skal starte nedstengt kapasitet gjør at prisen fremdeles er lav. Produsentene i Kina har kapasitet til å øke produksjonen med 10 % relativt raskt, men det er ikke lønnsomt på dagens nivå.

Etter beslutning om uendret rente fra Norges Bank styrket kronen seg umiddelbart. Analytikerne har ulike synspunkter på utviklingen, Merrill Lynch prognostiserer Euro i 8,57 mot gjennomsnitt for september på 9,20 NOK. Oljeprisen har stor påvirkning, den fikk et løft sist uke da OPEC startet diskusjonen om produksjonskutt. Prisen er nå over 50 dollar per fat. Norsk PMI for september endte på 52,6, en økning fra 50,8 i august. Det er i hovedsak ordre og produksjonsindeksen som er opp, mens sysselsettingsindeksen fortsatt er svak.

Det er lange ledetider på valseprodukter for rustbestandig stål, og til dels på aluminium. Outokumpu er nesten fullbooket i 2016, Acerinox har desember produksjon. Valbruna når rekordtonnasje på valset rustbestandig stangstål, på grove/smidde dimensjoner ser de en viss bedring i etterspørselen fra offshore/maritim sektor.

Bearbeidingsprisene er på vei opp, men det er snakk om mindre endringer. Pressverkene har på ekstruderte profiler i aluminium noe kortere ledetid nå enn før ferien. Det ble en liten nedgang i legeringstilleggene på rustbestandige materialer i oktober, om prisene på nikkel og molybden holder seg på dagens nivå kan det bli en liten økning i november. Prisen på kobber noe ned i september, gjennomsnittsprisen sank med 90 øre/kg. Skrotprisen på stål ned 133.- kr/tonn til 1394- kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094