23948sdkhjf

Robot-suksess hos Benteler

Raufoss-bedriften Benteler omsatte i fjor for 2,7 milliarder kroner.

Og bildelprodusenten forventer ytterligere vekst i år.

Bedriften lager aluminium bildeler til hovedsakelig Tyskland, men også andre europeiske land, og har til sammen 480 ansatte på Raufoss.

Nye kontrakter

Omsetningen i 2023 endte på 2,7 milliarder kroner, og flere nye kontrakter gjør at de ansatte ser lyst på framtiden, skriver Opland Arbeiderblad (OA).

Veksten skjer til tross for at bilmarkedet i Europa er krevende.

Årsaken til veksten skyldes trolig en solid satsing på investeringer, særlig på roboter. Totalt er 162 roboter i drift i lokalene på Raufoss, og det er til sammen investert om lag 300 millioner kroner i en helt ny produksjonslinje.

– Robotene brukes i all hovedsak til håndteringsoppgaver mellom arbeidsoperasjoner. Alt fra saging til CNC, forming og så bruker vi roboter til automatisk montasje av spesialmuttere som brukes til å skru sammen hele kollisjonssystemet før det monteres på bil, sier senior prosessingeniør Martin Øverjordet til OA.

Ny omsetningsrekord

Omsetningen på 2,7 milliarder kroner er ny rekord for bildelprodusenten. Adm. dir. Per Dale trekker fram svak norsk krone, effektivitet og kostnadsbesparelser som gode faktorer for omsetningsrekorden.

Han legger til at rekorden ikke var helt uventet, og at det er forventet at veksten vil fortsette i inneværende år.

– Det er bilsalget som styrer markedet og det er Tyskland som er driveren hos oss. Det er der vi selger mest, sammen med resten av Europa, sier han.

Dale kom inn som adm. dir. for et år siden, og for ham har HMS-arbeidet stått sentralt.

Som så mange andre bedrifter i industrien er det vanskelig å skaffe ny kvalifisert arbeidskraft – dette til tross for at robotene har inntatt lokalene i Raufoss.

Har 480 ansatte

I dag teller bedriften 480 ansatte. Totalt har Benteler-konsernet 30.000 ansatte på verdensbasis.

- Vi ønsker oss at bedriften både skal være flerkulturell og ha god kjønnsbalanse, sier Dale videre.

I mange tilfeller er ofte fagforeningene skeptisk til at robotene inntar produksjonslokalene. Men ikke hos Benteler på Raufoss, der robot-investeringene blir sett på som et være eller ikke-være for bedriftens framtid.

Robotene er ganske enkelt blitt en forutsetning for videre drift.

- Robotene går ikke av seg selv

Klubbleder Sindre Ensrud forteller til avisa at fagforenigen har vært med på å utforme den nye produksjonslinjen

– Det er to ansatte som skal styre 15 roboter, men vi ha de to ansatte. Robotene går ikke av seg selv. De må settes i gang, programmeres og vi må ha folka, de må bare ha en annen kompetanse enn før, avslutter klubblederen til Opland Arbeiderblad.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.065