23948sdkhjf

IKM-selskap og C-Ventus går sammen om offshore vind

Akastor- og IKM-eide Føn Energy Services slår seg sammen med det nederlandske selskapet C-Ventus for å skape en ledende europeisk aktør innen drift og vedlikehold (O&M) av havvindparker.

– Å kombinere sterk tilstedeværelse i Nordsjøen og de finansielle musklene til Føn Energy Services med C-Ventus sin europeiske «track record» og skalerbare forretningsmodell gjør at vi kan styrke den integrerte tjenestemodellen vår og levere kostnadseffektive O&M-tjenester til operatører over hele Europa, sier Torben Hald, administrerende direktør i Føn Energy Services.

Føn Energy Services støttes av industrikonsernet IKM og det børsnoterte investeringsselskapet Akastor. Føn Energy Services har omtrent 90 ansatte og tre tiår med O&M-erfaring fra offshorenæringene. Selskapet har virksomhet i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Skalerbar forretningsmodell

C-Ventus er en ledende leverandør av drift- og vedlikeholdstjenester til havvindmarkedet. Selskapets ekspertise dekker tjenester for utstyr både over og under havoverflaten, installasjonsstøtte og decommissioningtjenester.

C-Ventus leverer prosjektledelse og ingeniørarbeid fra hovedkontoret i Nederland, hvor selskapet har bygd opp et team med bred kunnskap og erfaring fra havvindnæringen. I tillegg anvender selskapet et europeisk nettverk av rundt 350 vindkraftteknikere med 10+ års erfaring fra drifts- og vedlikeholdsarbeid. Denne skalerbare modellen handler om å utvikle drifts- og vedlikeholdskonsepter som er skreddersydd for hver enkelt havvindpark og inkluderer anvendelse av teknologi, digitale løsninger, logistikkmodeller og lagsammensetning.

Lang kundeliste

I løpet av de siste 12 årene har C-Ventus tjenestegjort på mer enn 25 havvindparker i Storbritannia, Tyskland, Nederland og Belgia. Selskapets kundeliste inkluderer navn som Vestas, Vattenfall, RWE, Eneco, TenneT, Shell og mange flere. C-Ventus er eid av DISA International.

– Planen vår er å ta C-Ventus’ velprøvde og svært effektive driftsmodell for O&M-arbeid, anvende den i Føn Energy Service og som en katalysator for geografisk ekspansjon til resten av Europa. Forretningsmodellen vår gjør oss i stand til å skalere opp virksomheten betraktelig uten å påløpe unødvendige kostnader for kundene våre. Vi ser frem til å bygge opp en enda sterkere drift- og vedlikeholdsaktør sammen med Føn Energy Services, sier Didier de Graaff, administrerende direktør av DISA International.

Transaksjonen

Føn Energy Services kjøper 100 prosent av aksjene i C-Ventus fra nåværende eier DISA International, som er en global leverandør av marine ingeniørtjenester og tjenester innen offshore olje og gass. Vederlaget består hovedsakelig av aksjer i Føn Energy Services, som betyr at DISA vil eie 22,67 prosent av A-aksjene i selskapet. Akastor og IKM Gruppen kontrollerer totalt 38,67 prosent av A-aksjene. Partene har ikke oppgitt de finansielle detaljene av transaksjonen.

Administrerende direktør av DISA International, Didier de Graaff, går inn i styret til Føn Energy Services.

– Transaksjonen er juridisk strukturert som et oppkjøp, men fra et operasjonelt perspektiv anser vi det som fusjon av kompetanse, mannskap, virksomheter og merkevarer. Vi ser frem til å bli eier av den kombinerte virksomheten og utvikle selskapet sammen med to kraftfulle og anerkjente medeiere i IKM og Akastor, sier Didier de Graaf.

Etter at sammenslåingen er gjennomført vil C-Ventus begynne å operere som Føn Energy Services.

Oppkjøpsstrategi

Føn Energy Services har som mål å industrialisere og digitalisere O&M-segmentet innen havvindnæringen for å øke effektiviteten og redusere driftskostnader. En del av denne strategien er å bruke oppkjøp (M&A) for å konsolidere, oppskalere og ytterligere profesjonelle O&M-segmentet av havvindbransjen.

Sammenslåingen med C-Ventus er første steg av en oppkjøpsstrategi for å bygge opp en stor og ledende europeisk O&M-aktør innen havvind.

Føn Energy Services skal anvende C-Ventus sin velprøvde driftsmodell og ta den i bruk i Nordsjøregionen og andre steder i Europa. Føn Energy Services’ sine eiere, IKM, Akastor og DISA, har som mål å bidra med industriell støtte og utstrakte kundenettverk i regionen.

– Med C-Ventus som del av Føn Energy services øker vi tilstedeværelsen vår til Storbritannia, Belgia og Nederland. Dette er første steg av Føn Energy Services sin ekspansjonsplan mot å bli en ledende tjenesteleverandør til havvindnæringen, avslutter Torben Hald.

Kilde: Pressemelding fra Føn Energy

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.066