23948sdkhjf

Råvarekommentar: Svak norsk krone, sterkere etterspørsel etter plater og bånd

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Oljeprisen har steget ca. 10 prosent i løpet av mai. Som ventet ble det ingen produksjonskutt fra Opec, likevel er oljeprisen over 50 dollar i dag. Den norske kronen holder seg fortsatt meget svak, siden starten av mai har kronen svekket seg 4 prosent mot dollar. DNB tror kronen vil styrke seg mot en rekke valutaer kommende måneder, men ikke mot dollar. DNB tror en stadig bedre oljepris vil styrke en undervurdert krone, men at en renteøkning i USA vil styrke dollaren på sikt. Den svake kronen har vært en viktig redningsplanke for norsk industri.

PMI for mai viste 51,1, opp fra 48,6 i april. Målingen er den første over 50 (som antyder vekst) på et år og den beste siden slutten av 2014. Det er særlig ordreindeksen som drar opp ( 51,9 til 56,7). SSB sine økonomiske analyser angir veksten i år til lave 0,9 %, samtidig som de tror på et rentekutt i september. Det er ikke de store bevegelsene på industrimetallene på LME, men molybden har steget markant den siste perioden. Derimot er det signifikant bedre etterspørsel etter halvfabrikat, særlig plater og bånd. Bilindustrien fortsetter den høye veksttakt i Europa og bruken av aluminium i bil øker.

Det er meget god etterspørsel etter tynnplater i mange materialer, særlig på aluminium. Flere verk er fullbooket godt ut i 3. kvartal. Bearbeidingsprisene stiger som en følge av dette til 3. kvartal. Også på ekstruderte produkter har etterspørselen tatt seg opp og leveringstidene økt. Nå kommer også ferien inn der mange verk kjører vedlikehold og produksjonen stopper helt eller delvis to-tre uker.

På rustbestandig stål er det også tydelig tegn til bedring. Acerinox er fullbooket på juli på begge sine verk, Outokumpu har sterkere ordreinngang men har litt igjen i slutten av juli i Tornio. Valbruna er fullbooket på kaldtrukket materiale (små dimensjoner) fra bilindustrien og får sin beste ordreinngang noen gang på bolt under 120mm, men fortsatt er etterspørsel på grove smidde akslinger lavere enn tidligere.

Litt høyere pris på nikkel og kraftig økning på molybden gav et løft i legeringstilleggene for juni, ny økning forventes på molybden-legerte kvaliteter som duplex og syrefast i juli. Prisen på kobber gikk litt ned i mai, gjennomsnittsprisen ble 41,47 kr/kg inklusive finansiering. Skrotprisen på stål gikk opp betydelige 449.- kr/tonn til 2039.- kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078