23948sdkhjf

En åpning av det Nordøstlige Norskehavet kan gi 1000 arbeidsplasser

- For å få opp olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, så kommer man fra selskapenes side til å bruke 60 milliarder kroner hvert eneste år i en lang periode. Det betyr mye aktivitet og mange arbeidsplasser, sier Geir Seljeseth i Norsk olje og gass .
Analysebyrået Rystad Energy publiserte for to uker siden den årlige rapporten «Petro-Foresight». Som en del av dette arbeidet har Norsk olje og gass og Forskningsparken i Narvik fått utdypet en del av rapporten som dreier seg om LOVESE.

Denne delrapporten ble presentert på Novemberkonferansen i Narvik og ser for seg at aktiviteten i Lofoten, Vesterålen og Senja vil komme i gang rundt 2040 - dersom politikerne går inn for det etter neste stortingsvalg. I et basisscenario har en tatt utgangspunkt i at rundt 75% av ressursene blir påvist innen 2040.

Leting, utbygging og produksjon vil føre til investeringer og operasjonskostnader fra olje- og gasselskapene. Dette er anslått til opp mot 60 milliarder kroner årlig totalt. Deler av dette markedet vil være regionalt. En åpning av Nordøstlige Norskehavet kan på lang sikt gi et mulig marked på 12 milliarder årlig på topp. De mest relevante segmentene for dette er logistikk, operasjonsstøtte og vedlikeholdstjenester.

– Vi ønsker at politikerne skal ha et best mulig grunnlag når de etter valget i 2017 skal fatte en bestemmelse om hva som skal skje i disse områdene, sier samfunnskontakt Geir Seljeseth i Norsk olje og gass i en melding.

– For å få opp olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, så kommer man fra selskapenes side til å bruke 60 milliarder kroner hvert eneste år i en lang periode. Det betyr mye aktivitet og mange arbeidsplasser, sier Seljeseth.

Når det gjelder antall direkte ansatte som følge av denne virksomheten, har Rystad Energy brukt analogier til andre regioner i Norge. Med utgangspunkt i Møre og Romsdal (Kristiansund) og Nord-Norge (blant annet Sandnessjøen og Hammerfest) har en sett på sammenhengen mellom antall ansatte og olje- og gassressurser i området. Denne sammenhengen indikerer 1000 ansatte på sikt som en følge av åpning av det Nordøstlige Norskehavet. I tillegg er det en oppside knyttet til indirekte sysselsetting, eksportbedrifter og sysselsatte knyttet til flere landanlegg.

Rapporten spår betydelige investeringer, forteller samfunnskontakt Geir Seljeseth i Norsk olje og gass.

– Det vi ønsker, er at politikerne skal ha et best mulig grunnlag når de etter valget i 2017 skal fatte en bestemmelse om hva som skal skje i disse områdene, fastslår Seljeseth.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094