23948sdkhjf

Legger ned på Åmot og flytter produksjonen utenlands

De 80 ansatte ved ELKO på Åmot i Modum kommune ble tirsdag informert om at bedriften flytter produksjonen til Tyskland og Sverige.

Flyttingen kommer ifølge eier Schneider Electric som en konsekvens av en grundig utredning som har pågått siden januar i år. Dette er også i tråd med konsernets strategi for å samle den europeiske produksjonen til færre og større fabrikker og distribusjonssentre for å utnytte stordriftsfordeler og med geografisk beliggenhet nær de største markedene i Europa, heter det i en pressemelding som kom tirsdag.

– Det var selvsagt en vanskelig beskjed å gi til ansatte på Åmot, og for mange en veldig tung beskjed å få, sier Karoline Nystrøm, styreleder i ELKO og administrerende direktør i Schneider Electric Norge i meldingen.

– Det er viktig for meg å understreke at dette ikke handler om at de ansatte har gjort en dårlig jobb, tvert imot; vi er godt fornøyde med den dedikerte jobben de ansatte har gjort i mange år og glad for det varme engasjementet de har for ELKO. Vi skal ta godt vare på våre ansatte i perioden frem til avviklingen, sier Nystrøm.

Med flyttingen av Åmot-fabrikken til tyske Merten og svenske Örebro er det 80 ansatte i Modum som vil miste jobbene sine. Beskjeden kom nok ikke helt overraskende på de ansatte, da planene om flytting først ble luftet i januar i år. Men tirsdag kom altså nådestøtet: Bedriften på Åmot legges ned.

ELKOs fabrikk på Åmot har de siste årene stått for en stadig mindre andel av ELKOs salg. Nye smarte produkter som ELKO lanserer i sommer og videre fremover vil bli produsert av andre større fabrikker i konsernet. I en stadig tøffere markedssituasjon med en akselererende teknologiutvikling som skaper grunnlaget for mer avanserte produkter, er ELKO nødt til å produsere sine produkter på en mest mulig rasjonell og effektiv måte for å kunne beholde og utvikle sin historiske markedsposisjon i Norge og Norden.

MISTER JOBBENE: 80 ansatte ved Elko på Åmot i Modum mister jobbene sine når eieren Schneider Electric har valgt å legge produksjonen og flytte den til utlandet.

«Som en del av Schneider Electric gir flyttingen ELKO gode muligheter til å oppnå nettopp dette. Flyttingen vil styrke ELKOs fremtidige konkurransekraft slik at kundene våre også i årene fremover kan regne med ELKO som den ledende leverandør av elektromateriell», heter det videre i pressemeldingen fra Schneider Electric. 

Et samlet distribusjonssenter for Norden i Sverige vil gi en mer effektiv og optimal distribusjon av Schneider Electric sine produkter, inkludert ELKO-produktene. Flyttingen av distribusjonssenteret vegg-i-vegg med fabrikken på Åmot er også en konsekvens av at produksjonen ved denne fabrikken flytter. 

– I Schneider Electric er det tradisjon for å handle når vi kan, ikke vente til vi må. Utviklingen i markedet går raskt. Etterspørselen etter smarte brytere og stikkontakter øker, og nye konkurrenter dukker opp. Vi må snu mens vi har styrefart. Det er både trist og tungt å legge ned en tradisjonsrik norsk fabrikk og mange arbeidsplasser. Vi mener likevel at dette er en riktig og fremtidsrettet beslutning, sier Nystrøm. 

Flyttingen skal etter planen skje i løpet av 2021. I mellomtiden skal produksjonen gå som normalt. Ingen ansatte på Åmot mister jobben i 2020 og mange vil fortsette et godt stykke ut i 2021. 

– Vi håper at arbeidsmarkedet har tatt seg opp igjen innen den tid og at våre ansatte får nye muligheter andre steder når fabrikken legges ned. Som arbeidsgiver skal vi stille opp for våre ansatte i en vanskelig tid. Vi skal støtte de med å finne ny jobb, tilby gode sluttpakker og mulighet for overgang til AFP for de som nærmer seg AFP-alder, sier Nystrøm, og legger til:

- ELKO leverer produkter som nyter svært høyt tillit i Norge og Norden. Denne endringen skal bidra til at ELKO også i fremtiden skal fortsette å levere varer av den kvaliteten selskapet er kjent for. 

- Svært lite begeistret for dette

Daglig leder i Modum Næringsråd, Martin Kaggestad, sier i en kommentar til beslutningen om nedleggelse at de ansatte hos ELKO ble orientert den 13. januar i år om at Schneider skulle stake ut sin langsiktige strategi, og at fabrikken på Åmot og de 80 ansatte kunne bli rammet.

SKUFFET: Daglig leder i Modum Næringsråd, Martin Kaggestad, er svært skuffet over at Schneider Electric har valgt å legge ned produksjonen på Åmot. - Det rammer ekstra hardt nå i disse covid19-tider, sier han. FOTO; PRIVAT

- Dette var selvfølgelig både Modum Kommune og Modum Næringsråd svært lite begeistret for og vi har jobbet hardt for å unngå at dette kom til skje. Vi har siden den 13. januar hatt jevn kommunikasjon med Karoline Nystrøm hos Schneider Electric Norge og ledelsen i ELKO uten at vi føler at vi har fått noen gode svar på hva som kan ligge bak en eventuell beslutning om utflagging av ELKO. Åpenbare økonomiske grunner for å legge ned bedriften i Modum har vi ikke klart å identifisere og det er mye som tyder på at stikkordene for å «rettferdiggjøre» en utflagging av ELKO er sentralisering og intern politikk i Schneider Electric. De sender også et signal om at det norske og nordiske markedet ikke prioriteres veldig høyt hos Schneider Electric, sier Kaggestad.

Han sier videre at ELKO-ledelsen ga seg selv frist til denne sommeren for å komme fram til et være eller ikke være for ELKO i Åmot. En ekstern konsulent har jobbet med en utreding som ble presentert på et styremøte den 16. juni.

- Hvilke anbefalinger som blir gitt basert på denne utredningen har vi frem til i dag bare kunnet gjette oss frem til. Vi mistenkte at anbefalingene ikke kom til å gå i favør fortsatt drift for ELKO i Modum og disse mistankene ble i dag bekreftet. At Schneider og ELKO nå velger å flagge ut bedriften kommer til å få dramatiske konsekvenser for regionen som tidligere ble omtalt som «Midt-Buskerud». Det vil også skje i en kritisk periode for næringslivet som i disse dager møter store utfordringer på grunn av. COVID19-krisen. I tillegg sender denne beslutningen et svært dårlig signal til norsk næringsliv, avslutter Martin Kaggestad oppgitt.

 Fakta om ELCO:

-Etablert 1945 på Åmot i Modum kommune

-Har produsert elektromateriell som stikkontakter og annet til både det private og det proffe markedet. Har vært og er markedsledende innen dette segmentet i Norge.

-Har i dag 80 ansatte, og har levert gode resultater

 

 

Kommenter artikkelen (2)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125