23948sdkhjf

Vil fremme gruvedrift på havbunnen

Nettverket Norsk Forum for Marine Mineraler utreder muligheten for et nytt, norsk industrieventyr på havets bunn.

Dette skriver Geoforsknng.no på sine nettsider.

Norsk sokkel kan være vertskap for store mengder mineraler og metaller. En ny, norsk samarbeidsarena skal jobbe for å utrede mulighetene og utfordringene knyttet til potensiell fremtidig utvinning av disse.

- Vi har dannet Norsk Forum for Marine Mineraler (NMM). Det er et forum som skal fremme produksjonen av mineraler fra havbunnen. De som er med i forumet er aktører fra industri, servicenæring, akademia og næringsklynger, sier generalsekretær Egil Tjåland til geoforskning.no

Tjåland er også leder for Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

Videoen over gir et innblikk i forumets formål og ambisjoner. Blant representantene under forumets møte var Kjetil Skauset, sjefsforsker i Equinor.

- Equinor produserer olje og gass og leverer elektrisitet, og dette [mineraler] er en ny ressurs som sannsynligvis finnes på norsk sokkel. Det gjør at det er interessant.

- Vi har ikke besluttet om dette er noe vi skal gå inn i forretningsmessig, men det er interessant å finne ut hva som er fordelene og ulempene her, hva er risikoen, og derfor er dette spennende å gå inn i, sa Skauset.

Norge forvalter havområder som i areal er sju ganger større enn Norges landareal.

Med hensyn på mineralressurser er det først og fremst den midtatlantiske ryggen som strekker seg 1 500 kilometer mellom Jan Mayen og Spitsbergen som er av særlig norsk interesse. Det har her blitt påvist flere metallforekomster, deriblant i feltene Lokeslottet og Soria Moria.

NTNU har tidligere estimert at den norske kontinentalsokkelen kan inneholde mineraler og metaller til verdier opp mot 1000 milliarder kroner.

 

Kilde: Geoforskning.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109