23948sdkhjf

Handelskrigen påvirker norske bedrifter

Handelskrigen mellom USA og Kina følges med argusøyne av norsk industri.

- Det som er det store spørsmålet, er hvordan dette vil påvirke den globale veksten. Kortsiktig er det bra aktivitet og høy etterspørsel, men om dette snur vil det komme et prisfall på stål. Dette vil være veldig uheldig for produsentene av stål som sårt trenger noen gode år for å investere for framtiden. Det sier Tom Frode Hansen i Norsk Stål AS om den pågående og eskalerende handelskrigen mellom de to stormaktene og hvilke følger den kan få for norske bedrifter.

Tirsdag kom først USA med den varslede meldingen om at de vil innføre toll på kinesiske eksportvarer til en verdi av 200 milliarder dollar. Litt senere på dagen svarte kinesiske myndigheter med samme mynt og innførte toll for amerikanske varer til en verdi av 60 milliarder dollar. Dermed eskalerte handelskrigen mellom de to landene ytterligere.

Eksportbedriften Nordox i Oslo produserer kobberoksid og har flere malingsprodusenter som kunder. Bedriften selger også en del til Kina, og kobberoksid er noe som brukes som bunnstoff til skip for å hindre groer.

Til Dagens Næringsliv (DN) sier Nordox-sjef Lars Tomasgaard at dersom mindre handel fører til at færre skip bli pusset opp eller at de blir lagt i opplag, så vil det ramme selskapet. Men han understreker til avisa at det vil være langt fram i tid og vil også ramme flere selskaper enn hans. Han sier at han ikke på sikt ikke forventer inntektstap som følge av eskalerende handelskrig, men at 10 prosent toll, vil slå ramme deres produkter hardt.

Også Norsk Industri, som organiserer mange store norske industriselskap følger handelskrigen nøye. Leder Knut E. Sande i bransjeforeningen sier til DN at det nok er noen bedrifter i verdikjeden som merker handelskrigen.

– Norsk industri selger for flere milliarder til det kinesiske markedet, der en god del av produktene inngår i kinesiske produkter, sier Sunde til DN.

Også eksporten av norsk fisk og sjømat kan bli rammet dersom handelskrigen får utvikle seg videre.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125