23948sdkhjf

Har kontroll på energiforbruket med KAESER-hjelp

Nå skal bedriftene Rainpower og Maarud spare energi og få bedre kontroll over trykkluftsystemene sine. De har begge investert i SIGMA AIR MANAGER (SAM) fra KAESER KOMPRESSORER.

Rainpower befinner seg på Sørumsand. I en gammel lav industribygning finner vi et rom som man egentlig ikke skulle tro kunne inneholde det mest moderne innen teknologi i overvåking av energieffektivitet og styresystem av trykkluft.

Rainpower produserer store turbiner til vannkraftverk over hele verden. Vedlikeholdsansvarlig Svein Erik Jørgen forteller at bedriften allerede har merket resultater i form av bedre kontroll på energibruken – uten at man så langt har klart å sette noe eksakt tall på det ennå.

TURBIN-PRODUKSJON: Rainpower produserer store turbiner til vannkraftverk verden over. Mye av produksjonen foregår på Sørumsand. 

- Dette er et godt system for overvåking av energiforbruket vårt. Vi får oppdateringer når noe ikke er som det skal være, for eksempel ved lekkasjer. Da får jeg beskjed enten på mobilen eller PC’en, sier Jørgen. Han mener at SAM er et godt hjelpemiddel til å forebygge stans i produksjonen, som også kan være en stor kostnad for bedriften. På Sørumsand holder Rainpower til i de gamle lokalene til Sørumsand Verksted - på industrihistorisk grunn. Her jobber 80 mann med produksjon av turbiner til vannkraftverk. Rainpower er et internasjonalt konsern med avdelinger i Kina og andre steder i Norge.

Distrikstansvarlig Roger Furuseth hos KAESER sier at SAM er et energieffektivt, sikkert og smart styresystem av trykkluft.

ENERGI-KONTROLL: - SAM 4.0 er en komplett løsning som gjør det mulig å lage relevante energirelaterte data etter kundens trykkluftbehov, sier distriktsansvarlig Roger Furuseth hos KAESER (t.v.) og viser Vedlikeholdsansvarlig Svein Erik Jørgen hos Rainpower hvordan SAM 4.0 virker. FOTO: MORTEN DAHL

- Dette er bærekraftig og innovativ teknologi der trykkluftanlegget styres via den overordnede styringen, sier han, og viser oss de to store enhetene i det nevnte rommet. Her finnes også en liten skjerm hvor vedlikeholdsansvarlig hele tiden vil kunne få kontinuerlig analyser ved hjelp av spesielle algoritmer, og der prosessdata fra trykkluftsystemet overføres i sanntid.

- Våre kunder er opptatt av bærekraft og energibesparing, skyter adm. dir. i KAESER, Egil Krokan, inn. Han kan fortelle at gjennom Air Demand Analysis (ADA) har KAESER på forhånd funnet ut hva slags nivå de trenger på SAM for å få full utnyttelse av kontrollsystemet. Da ble det foretatt målinger hos Rainpower.

STOLT: Adm. dir. i KAESER, Egil Krokan (f.v.) , distriktsansvarlig i KAESER, Roger Furuseth, og vedlikeholdsanvarlig hos Rainpower, Svein Erik Jørgen i kompressor-rommet på Sørumsand. FOTO: MORTEN DAHL

- Vårt fortrinn er at vi leverer det beste systemet for slik overvåking, men at det samtidig er en utfordring å overbevise kundene om at dette er en investering for framtiden. Kunden må se at de får en totalpakke med flere fordeler, som også innbefatter service og oppfølging over tid. Jeg er sikker på at kundene over tid vil se at totalkostnaden da blir konkurransedyktig i forhold til våre konkurrenter, som ikke kan levere et tilsvarende system, sier Krokan. Han sier at SAM har som grunnide at det skal tilpasse energiforbruket etter trykkluftforbruket.

- SAM kan beregne det meste for kunden, og vi er unike på dette feltet, sier Krokan, og legger til at systemet selvsagt er adaptivt. Dette er svært nyttig for bedrifter som har energiledelse og som jobber opp mot ISO 50001.

SAM 4.0 regulerer, styrer og registrerer ikke bare parametre som for eksempel kompressorens driftsmønster og lastsykluser, men også samtlige faktorer som påvirker trykkluftanlegget. Det beregner den optimale kombinasjonen av alternativer for å oppnå best mulig effektivitet.

- SAM 4.0 er en komplett løsning som gjør det mulig å lage relevante energirelaterte data etter kundens trykkluftbehov, presiserer Roger Furuseth.

Hos Rainpower har man investert i to kompressorer. Det gir en avlastende og mer sikker driftseffekt. Det betyr også at service kan utføres på den ene av kompressorene, mens den andre er i full drift, og kan sørge for at produksjonen kan som tilnærmelsesvis normalt ved service.

Egil Krokan peker også på at SAM 4.0 gir optimal driftssikkerhet ved hjelp av fjerndiagnose, forebyggende vedlikehold og kritiske tilstander.

- Med Sigma Air Manager 4.0 kan servicekostnadene bli redusert med opptil 30 prosent, sier han.

MAARUD: Også hos Maarud  har KAESER levert et kompressorsystem bestående av en frekvensstyrt skruekompressor og to industri skruekompressorer pluss tillegsutstyr. F.v. adm. dir. i KAESER, Egil Krokan, distriktsansvarlig i KAESER, Roger Furuseth og   vedlikeholdsleder Rune Lysaker fra Maarud. FOTO: KAESER

Også hos Maaruds anlegg på Disenå har KAESER levert et kompressorsystem bestående av en tre kompressorer hvorav en er frekvensstyrt pluss tilleggutstyr. Også dette anlegget blir styrt med en overordnet styringsenhet ( SAM 4.0) som optimaliserer energieffektiviteten av anlegget.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.046