23948sdkhjf

Økt fastlandseksport

Økt import for varegruppene jern og stål i tillegg til metallvarer ble motvirket av lavere import av metaller unntatt jern og stål. Samlet økt disse tre varegruppene med i underkant av en halv milliard.

Det viser Statistisk sentralbyrås (SSB) tall for fastlandseksport for juli i år.

Fastlandseksporten endte på 36,3 milliarder kroner i juli, 6,0 prosent mer enn i juli i fjor. Utførselen av fisk, vitenskapelige og tekniske instrumenter og mineraloljeprodukter bidro sterkt til denne oppgangen.

Ifølge statistikken over utenrikshandel med varer utgjorde samlet eksportverdi 66,1 milliarder kroner i juli, et fall på hele 19,1 prosent sammenlignet med juli året før. Som for juni i år var lave eksportverdier for råolje og naturgass hovedforklaringen. 

Importverdien kom opp i 59,6 milliarder kroner i juli 2019, en oppgang på 8,7 prosent fra tilsvarende måned året før.

«Handelsoverskuddet ble på moderate 6,5 milliarder kroner, noe høyere enn i juni måned hvor overskuddet kun var 5,6 milliarder», skriver SSB.

Videre skriver byrået at råoljeeksporten endte på 18,0 milliarder kroner, 5,0 milliarder kroner mindre enn i samme måned i fjor. Det ble utført 34,8 millioner fat råolje - en nedgang på 10,7 prosent fra juli 2018. Gjennomsnittsprisen var 517 kroner per fat, 74 kroner mindre enn i juli i fjor.

Eksportverdien av naturgass i juli utgjorde 10,7 milliarder kroner, et fall på vel 54,2 prosent i forhold til samme måned et år tilbake. Dette skyldes i all hovedsak prisfall, med en betydelig prisnedgang som har vedvart fra starten av året.   

Det ble eksportert 9,0 milliarder standard kubikkmeter naturgass i gassform, 1,0 milliard mindre enn året før.

 

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078