23948sdkhjf

«Godfisk» skal redde laks fra å dø

I disse tider hvor Norges nordligste fylker er rammet av et alvorlig algeangrep med mer 7 tonn død fisk som resultat, lanseres nå en båt som skal kunne brukes ved nettopp liknende situasjoner.

Båten har fått navnet «Godlaks», og er bygget av Moen Marin på oppdrag fra ei gruppe lakseoppdrettere på vestlandet. Oppdretterne ble rammet etter algeangrep sommeren 2018, skriver Fiskeribladet. Bladet skriver videre at båten, som etter planen skal være klar i juni, blir en 24 meter lang arbeidsbåt, og skal utstyres med bløggeutstyr. Det betyr at laksen bløgges ved merdkanten og kjøles ned før den fraktes til bearbeiding på land. Fartøyet skal brukes i akutte situasjoner, skriver bladet videre.

Det er 11 oppdrettere i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som står bak «Godlaks». Marø Havbruk var den oppdretteren som ble hardest rammet av algeoppblomstring i fjor sommer, og i stedet for at 7395 laks døde, kunne «Godlaks» ha reddet mye av fisken, hevder daglig leder Elin Tveit Sveen overfor Fiskeribladet.

Det er investert rundt 70 millioner kroner i den nye båten.

Fisikeribladet skriver at «Godfisken» er av typen NabWork 2398 og måler 24 x 11,20 meter. Marin Design står for designet av fartøyet, og båten er bygget ved Moen Marin. Hovedmotoren er på 1000 hestekrefter, og skal sammen med to sidepropeller sørge for stor trekkraft og god presisjon i krevende farvann. Arbeidsdekket med en lastekapasitet på 150 tonn er utrustet med to Palfinger-kraner på henholdsvis 65 og 90 tonnmeter, to dekksvinsjer på 60 og 15 tonn samt fire capstaner med en trekkraft på 3-8 tonn.

De nyeste tallene fra Fiskeridirektoratet viser at de giftige algene i Nordland og Troms har tatt livet av 13.200 tonn laks. Det tilsvarer 7,7 millioner laks.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063