23948sdkhjf

- Er vi ikke noe verdt?

| Av Morten Dahl | Tips redaksjonen om en historie

- Ved å kaste ut oljeselskap av Oljefondet, bidrar regjeringen til å si at vi ikke er noe verd. Det sier Ståle Kyllingstad i IKM Group etter at regjeringen la fram sitt forslag før helgen.

Ståle Kyllingstad er gründer og konsernsjef i IKM Group, en betydelig bidragsyter og leverandør til norsk oljeindustri. Til NRK sier han at regjeringen etter beslutningen om å kaste oljeselskaper ut av Oljefondet bidrar til å si at selskaper som IKM Group ikke er noe verdt.

Les også: Ble «Oil Professional of the Year”

Regjeringens avgjørelse gjelder 134 utenlandske rene olje- og gasselskaper. Oljefondet har i dag investert om lag 70 milliarder kroner i disse selskapene.

Han kaller regjeringens beslutning om å kaste ut 134 rene utenlandske olje- og gass-selskaper som symbolpolitikk og dobbeltmoral. Til NRK sier at han at regjeringen nå går imot Thøgersen-utvalgets anbefalinger om at Norge fortsatt bør eie oljeaksjer.

NRK har også intervjuet andre i IKM-systemet, som er bekymret for hvilket signal regjeringen nå gir til neste generasjon oljearbeidere.

SYMBOLPOLITIKK: IKM-gründer Ståle Kyllingstad mener regjeringens beslutning om utestenge flere oljeselskap fra Oljefondet, er symbolpolitikk og dobbeltmoral. 

Les også: Bevilger 25 millioner til utslippsfrie hurtigbåter

Flere organisasjoner i miljøbevegelsen – deriblant Bellona og Framtiden i våre hender – jubler etter at beslutningen om å trekke fondet ut av ulike oljeseselskap ble gjort kjent av finansminister Siv Jensen (FrP). Også interesseorganisasjonen Norsk Olje og Gass er fornøyd med regjeringens beslutning. Hovedårsaken til dette er at beslutningen ikke har noe å si for norsk sokkel.

Ett av oljeselskapene som blir rammet, er Lundin Norway.

Det var fredag at finansminister Siv Jensen offentliggjorde beslutningen  at Statens Pensjonsfond (Oljefondet) ikke lenger skal invesgtere i selskaper som driver bare med leting og produksjon av olje og gass. Hensikten er ifølge Jensen å redusere sårbarheten i norsk økonomi for varige fall i oljeprisen.

Dette skriver NTB.

Les også: Innspill til EU om CO2-kompensasjon for industrien

– Målet er å gjøre vår samlede formue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen. Da er det mer treffsikkert å selge selskapene som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, enn å gå helt ut av en bredt sammensatt energisektor, sier Jensen i en pressemelding.

Hun framholder at det er selskaper som ikke har fornybar energi som hovedvirksomhet, som etter alt å dømme vil stå for nesten hele fornybarveksten de neste ti årene.

– Det er en vekst fondet bør ha mulighet til å ta del i, sier finansministeren.

Rundt 6 prosent av aksjebeholdningen til Statens pensjonsfond utland, best kjent som oljefondet, er i olje og gass-sektoren. Det tilsvarer en samlet verdi på rundt 320 milliarder kroner. Uttrekket gjelder imidlertid kun selskaper som driver med leting og produksjon, og ikke selskaper som også har virksomhet knyttet til for eksempel fornybar energi.

Les også: Vil ha havvind utenfor Hammerfest

Til sammen 134 selskaper kan bli omfattet av beslutningen. De hadde en markedsverdi på rundt 70 milliarder kroner ved starten av året, ifølge stortingsmeldingen.

Norges Bank, som forvalter de nesten 9.000 milliarder kronene i fondet, ga senhøsten 2017 departementet råd om å ta olje og gass ut av fondets referanseindeks. I praksis anbefalte sentralbanken at fondet trekkes ut av hele sektoren for å redusere risikoen for verdisvekkelse ved fall i oljeprisen.

Departementet følger rådet et visst stykke av veien, men har falt ned på et begrenset nedsalg i energi. Vurderingen gjenspeiler, i likhet med Norges Banks råd, ikke et bestemt syn på oljepris, fremtidig lønnsomhet eller bærekraft i petroleumssektoren. Den er dermed uavhengig av petroleumspolitikken regjeringen fører, og som ligger fast, understreker departementet.

Et varig oljeprisfall vil ha langsiktige konsekvenser for norske offentlige finanser. Salg av energiaksjene i oljefondet vil kunne bidra til å redusere oljeprisrisikoen noe, men effekten vil trolig være begrenset. Samtidig har vi stor evne til å bære risiko, og oljeprisrisikoen er betydelig redusert over tid, fordi en stor andel av olje- og gassressursene er hentet opp fra sokkelen og vekslet om til en bredt diversifisert finansformue i utlandet, heter det i departementets pressemelding.

Les også: La fram handlingsplan for grønn skipsfart

En ekspertgruppe oppnevnt av departementet, har konkludert motsatt. Gruppen påpekte i sin anbefaling at norsk økonomi er sterkt eksponert for svingninger gjennom oljeprisen, og at fondets investeringer i olje og gass utgjør en svært liten del av oljeprisrisikoen for norsk økonomi.

– Oljevirksomheten kommer til å være en stor og viktig næring i Norge i mange år fremover. Statens inntekter fra sokkelen følger i utgangspunktet av lønnsomhet i oppstrømsvirksomhet. Derfor handler dette om å spre risiko, sier Jensen.

Finansdepartementet ber samtidig Norges Bank om å gjennomgå sitt arbeid med klimarisiko, med sikte på å styrke arbeidet mot enkeltselskapene som gir størst bidrag til klimarisikoen i fondet. Klimarisiko vil «kunne ha betydning for flere av selskapene fondet er investert i», skriver departementet.

Regjeringen legger ikke opp til salg av statens direkte eiendeler i petroleumssektoren eller aksjer i Equinor for å redusere statens oljeprisrisiko.

 

Hold deg oppdatert med Metal Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Norsk kystvaktskip først til Nordpolen med ABBs Azipod fremdriftssystem

Norsk Gjenvinning kjøper O Tenden Holding

SE VIDEO: Denne båten kostet 200 millioner

Støtte fra Enova til pionerprosjekt

Hydro-aluminium er blitt ASI-sertifisert

- Godt nytt for leverandørindustrien

Nyhetsbrev

Til sykehus etter arbeidsulykke

Vil ha hovedkontor for ferje-Norge

Historisk industri-fasade til besvær

Næringslivsledere med fokus på klima

Verdiskaping fra sjømatnæringa har nådd 100 milliarder

Nytt pumpesystem for oppdrettere

ABB blir EICT-leverandør til verdens første «laksesmultring»

VIDEO: Fremskritt for Norges «mest moderne ishall»

Aker Solutions med storkontrakt

Skipsnavn til besvær

Solgt til Infront-X

Opp og ned for oppdrettsselskap

Kraftig tråler-sammenstøt

Fikk besøk av fiskeriministeren

Kjøkkenprodusent er konk

Vant kontrakt for TechnipFMC Norge

Kommunen vil redde Vard Aukra

Lederskifte i Island Offshore

Ukens vits: Billig kjole

Ukens vits: Lønnsforhøyelse

Imenco kjøper undervanns-kommunikasjonsvirksomhet

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Nyansettelse hos iTec

Letteskjærende geometrier for radiusskjær utvider bruksområdet for brukere av CoroMill 331

Har du behov for å skifte/vende paller?

Åpent hus hos KITAMURA

Åpent hus hos Ravema Demosenter

Bergsli Hantek: Sikkherhetshengsler gir økt beskyttelse av operatørene

- Rust deg til å møte fremtiden

Arcos Hydraulik AB satser i Norge sammen med Fuglesangs AS

Kverneland Aqua flytter

Tilbyr totalpakke for havbruksnæringen

HYDAC Prosessfilter

Beckhoff Automation på Aqua Nor

Aqua Nor 2019 - Transport av dødfisk ved hjelp av vakuum

Casestudie: TRIPLEXPUMPE stempelpumpe for amoniakk - Lionpak

Besøk oss på Aqua Nor 2019

LASER-skjæring

Sew-Eurodrive til Aqua Nor

Hydac til Aqua Nor 2019

New concept designed from Munck Cranes

Brødrene Dahl AS stiller ut på OTD19, 16-17. oktober i Stavanger.

FPU ladesett art nr 2114307

Stort utvalg av luftdrevne motorer fra SPX og GLOBE

HARALD PIHL AB stiller ut på OTD19 i Stavanger.

JUMO er utstiller på Aqua Nor i Trondheim 20-23 augusti

Nyhet! CombiMaster-serien

Send til en kollega

0.173