23948sdkhjf

Amerikansk industri har fått nok av Trumps toll-politikk

Amerikansk industri begynner å få nok av Trump. Hans straffetoll-politikk møter nå så mye motstand at 60 mektige industriorganisasjoner har gått sammen i kampen mot presidentens proteksjonisme.

Det skriver E24.no onsdag morgen. Donald Trumps iver etter å innføre straffetoll og handelskrig gjør at stadig flere amerikanske industriforetak begynner å få nok. Onsdag etablerte mer enn 60 mektige industriorganisasjoner en koalisjon under navnet «Americans for Free Trade». Koalisjonen inneholder selskaper som Apple, Facebook, Amazon, Walmart og Microsoft. I tillegg er American Petroleum Institute, som organiserer flere store oljeselskap med i koalisjonen, og her finner to av verden største oljeselskap; Exxon Mobil og Chevron Corp.. Ifølge E24.no er formålet med koalisjonen å danne en felles front mot Trumps proteksjonisme.

– Nesten alle industrisektorer i den amerikanske økonomien er involvert, sier topplobbyist David French i National Retail Federation, som blant annet representerer Amazon og Wallmart, til Reuters.

 – Mange interessegrupper trodde dette aldri ville gå så langt, men effekten av tollsatsene har endelig fått alle til å si: «Nok er nok», sier Nicole Vasilaros i National Marine Manufacturers Association.

Bransjen han representerer kan få masseoppsigelser etter at kostnadene i enkelte tilfeller er økt med 35 prosent, ifølge Reuters. Den nye koalisjonen skal ifølge E24 ha fokus på lobbyarbeid inn mot republikanske medlemmer av Kongressen.

Donald Trump vil at flere bedrifter skal produsere sine varer i USA. Han ønsker ikke at de samme varene skal produseres i lavkostland. Med dette som bakteppe ønsker Trump en styrket økonomi og få flere amerikanere i jobb.

Flere ledende økonomer mener at Trumps toll-politikk, ikke bare skader global handel, men også amerikanske bedrifter. Hans politikk vil virke mot sin hensikt, mener økonomene.

Trump har innført 25 prosents straffetoll på import av stål, 10 prosent på aluminium, og 25 prosent straffetoll på en rekke kinesiske varer for totalt 50 milliarder dollar.

 – De siste åtte månedene har det blitt gjort mye arbeid for å overbevise presidenten og administrasjonen om at tariffsatsene ikke vil fungere. Vi mener det ikke er for sent, sier toppsjef Dean Garfield i Information Technology Industri Council.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095