23948sdkhjf

100 år med Brødrene Dahl

Gjennom 100 år har Brødrene Dahl bygget opp en unik posisjon som leverandør av rør, ventiler og utstyr til infrastruktur i Norge. I dag leverer Brødrene Dahl utstyr til blant annet VVS, Vann- og miljøteknikk (VMT), brannsikring, samferdsel, vannkraft, havbruk, olje og gass og skipsindustri.
– Helt siden starten har vår viktigste jobb vært å gjøre hverdagen enklere for dem som monterer vann og avløp rundt i private hjem og næringsbygg over hele landet. Rørleggeren skal slippe å bekymre seg for tilgang til små og store deler, og konsentrere seg om å gjøre jobben effektivt der ute, forteller Roger Lunde, Administrerende direktør i Brødrene Dahl. Etter hvert har antall satsingsområder økt.

– Vi har brukt filosofien om å levere kompetanse og kvalitets produkter til riktig pris der det trengs, og videreført den i andre satsinger som VMT, industri og samferdsel, forteller Lunde. Brødrene Dahl har hele tiden lagt vekt på å henge med i tiden, og se etter muligheter for å drive mer kostnadseffektivt. Som grossist har vi en målsetning om å tilby våre kunder både det nødvendige daglige produktspekteret, men også produkter inn i nye segment som kan gi dem nye inntektsmuligheter. Et godt eksempel her er vår satsing innen brannsikkerhet som er nytt og spennende.

– Etter hvert som konkurransen har tilspisset seg har vi jobbet hardt med å få ned kostnadene og jobbe effektivt. Vi har hele veien hatt en lavere kostnadsprosent enn våre grossistkonkurrenter, noe som har bidratt til god og lønnsom drift. På den måten får vi igjen anledning til å investere i både mennesker, kompetanse og tekniske løsninger som har bidratt til bedre konkurranseevne, sier Lunde.

Tydelige løfter
Brødrene Dahl har på 100 år bygget opp en organisasjon med 11 regionskontor og 55 servicesenter over hele landet - totalt nærmere 1500 ansatte. Selskapet har unik innsikt i hva som skjer i det norske markedet.

– I Brødrene Dahl er vi opptatt av å levere på tre løfter. Vi skal være pålitelige, tilgjengelige og kompetente. Kundene våre vet at vi leverer det vi lover, vi gjør det raskt og effektivt og vi hjelper dem å finne de beste løsningene, forteller Lunde, og fortsetter:

– Helt konkret skal en VMT-entreprenør, rørlegger eller kunde fra et annet fagområde kunne ringe eller besøke oss fram til klokka 1600 på ettermiddagen, og få hjelp av en medarbeider som kan veilede i valg av riktig løsning. Når bestillingen er gjort skal de vite at leveransen er framme på morgenen dagen etter hvis han er sør for Nordland. På den måten dekker vi 75% av markedet over natten. Norges mest moderne sentrallager, godt utstyrte servicesentre strategisk plassert over hele landet og bred kompetanse gjør at vi greier å levere på våre løfter, sier Lunde.

Nye bransjer er kommet til
Det startet med klassisk VVS, men Brødrene Dahl har gjennom sine 100 år utvidet virksomheten betydelig. I dag dekker selskapet også områder som varme, ventilasjon, verktøy og brannsikring. Men også utenfor VVS-området har Brødrene Dahl funnet nye muligheter. Selskapet leverer i dag innen Vann- og miljøteknikk, skipsbygging, vannkraft, olje og gass, havbruk og samferdsel. – Vi ser hele tiden etter områder der vi kan bruke vår kompetanse innen logistikk og produkthåndtering.

Selv om mange av produktområdene er bygget opp rundt rør og ventiler har BD spesialsortiment som kan tilfredsstille de fleste kunders behov. Innovasjon og markedsutvikling står også sterkt i fokus hos Brødrene Dahl. Etableringen av Multikomforthuset utenfor Larvik, der siste tilgjengelige plusshusteknologi er tatt i bruk, og kompetansesenteret knyttet til dette, er et godt eksempel. Her er det operativt bruk av miljøriktige og moderne varmeløsninger der det siste innen varmepumpe teknologi står i sentrum. Et annen innovativt område som har utviklet seg raskt i løpet av de siste par år er produksjon og leveranser av prefabrikkerte baderoms bokser, forteller Roger Lunde entusiastisk.

Investerer for framtida
I 2016 var siste utbygging og modernisering av sentrallageret på Langhus ferdig. Dette er kjernen i selskapets unike distribusjonssystem. Her styres flyten av nærmere 30.000 unike lagerførte produkter, og totalt ca 15.000 ordrelinjer blir håndtert hver dag. 120 lastebiler forlater lageret på Langhus daglig for å frakte varer til hele landet.

– Vårt sentrallager er blant de mest moderne i landet. Her sikrer over 200 fast ansatte medarbeidere, med god hjelp fra avanserte roboter, at varer når dit de trengs, når det trengs. Kombinasjonen av sentrallageret, effektiv e-handelsløsninger og ikke minst moderne lokale servicesenter med kompetente bransjefolk er nøkkelen til å forstå hvorfor vi lykkes, sier Lunde.

Den videre satsingen skjer med Saint-Gobain i ryggen. Saint-Gobain er et av Europas største industrikonsern og har operasjoner i 67 land og mer enn 190 000 ansatte. De er inne i hele verdikjeden fra design, via produksjon til distribusjon av materialer og løsninger. For Brødrene Dahl gir det trygghet og mulighet for videre utvikling å ha en langsiktig, industriell eier i ryggen.

Nå ser Brødrene Dahl fram mot 100 nye år.

– Pålitelighet, tilgjengelighet og kompetanse går aldri av moten. Mye kommer til å endre seg, men vi vet at disse løftene skal være fundamentet for Brødrene Dahl de neste 100 årene også, avslutter Roger Lunde.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078