23948sdkhjf

Wintershall trakk seg ut av Russland – men leverer godt resultat for 2022

Konsernsjef i Wintershall Dea, Mario Mehren mener 2022 var et svært utfordrende år med store endringer for selskapet. I januar besluttet Wintershall Dea at selskapet skal trekke seg helt ut av Russland.

På selskapets årlige pressekonferanse i Kassel i Tyskland annonserte Mehren at Wintershall Dea fremover vil fokusere på moderat vekst innen olje- og gassproduksjon, samtidig som selskapet bygger opp virksomheten innen karbonhåndtering og hydrogen.

- Wintershall Dea er under omstilling. Fra å være Europas ledende uavhengige gass- og oljeselskap omstiller vi oss til å bli et ledende europeisk, uavhengig karbonhåndteringsselskap., sier Mehren.  Ifølge han ble selskapets to satsingsområder styrket av betydelig fremgang i prosjektene i løpet av fjoråret.

 

2022 var et vendepunkt for Wintershall Dea

 

Den russiske angrepskrigen var et vendepunkt for internasjonal politikk, for europeiske og internasjonale energimarkeder og for Wintershall Dea.

- Vi har vært tydelige i vår fordømmelse av krigen helt siden starten. Jeg er fortsatt sjokkert og forferdet over denne krigen og konsekvensene den har for det ukrainske folket.

 

I januar tok selskapet den eneste riktige avgjørelsen: Wintershall Dea trekker seg helt ut av Russland. Uttrekningen skal skje i ordnede former. «Det er ikke holdbart å fortsette virksomheten i Russland», sier Mehren.

- Det er ingen vei tilbake. Vi kan ikke vente i håp om at det skal bli bedre. Vi trekker oss ut av Russland. Dette er nå et lukket kapittel, fortsetter han.

 

Solide resultater til tross for økonomiske konsekvenser av uttrekningen

 

Selskapet hadde et ikke-kontant engangstap på 7 milliarder euro, det aller meste av dette knyttet til selskapets virksomhet i Russland.

- Takket være solid produksjon og gunstige råvarepriser er Wintershall Dea et «robust og stabilt» selskap, sier konsernsjefen.

Og det til tross for et svært vanskelig fjorår. Wintershall Dea avsluttet 2022 med en EBITDAX (unntatt den russiske virksomheten) på 5,9 milliarder euro og en justert nettoinntekt på 0,9 milliarder euro.

 

Tydelig strategi og god prosjektflyt

 

Selskapet har to fokusområder – moderat vekst innen gass- og oljevirksomheten, samt en satsing på karbonhåndtering og hydrogen.

 

I 2022 opplevde Wintershall Dea god fremgang innenfor begge disse områdene. Selskapet satte ytterligere felt i produksjon på norsk sokkel, inkludert det egenopererte oljefeltet, Nova. Selskapet opplevde også vellykkede fusjoner og oppkjøp (M&A) og økte sine andeler i Reggane Nord i Algerie i tillegg til å kjøpe seg inn i Hokchi-prosjektet i Mexico. Wintershall Dea fortsatte også den svært positive trenden innen leting, spesielt i Norge der selskapet har andeler i funn som totalt utgjør et estimert bruttovolum på 88–286 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (foe).

 

Daglig produksjon (unntatt Russland) var på 321 000 foe i 2022. Wintershall Dea planlegger moderat produksjonsvekst og tar sikte på å nå et produksjonsnivå på 350 000–400 000 foe per dag på mellomlang sikt. Dette skal oppnås gjennom ytterligere produksjonsøkning spesielt i Mexico, Nord-Afrika og Norge.

 

Et knutepunkt for prosjekter innen CCS og hydrogen

 

Selskapet økte sin portefølje av prosjekter innenfor avkarbonisering.

- Målet vårt er å bygge opp en virksomhet for karbonhåndtering og hydrogen som vil kunne redusere CO2-utslippene med 20–30 millioner tonn per år innen 2040. Det tilsvarer 60 prosent av CO2-utslippene fra den gigantiske stålindustrien i Tyskland, sier Mehren.

 

I 2022 sikret Wintershall Dea seg sin første CCS-lisens i Norge, kalt Luna. I samarbeid med Equinor startet selskapet også et prosjekt som skal knytte tyske industriutslipp opp mot norsk CO2-lagring. I tillegg ble det arbeidet med et transportknutepunkt knyttet til hydrogen og CO2 i tyske Wilhelmshaven. De neste ukene forventer selskapet sammen med sine partnere å injisere de første CO2-volumene som en del av pilotfasen i Greensand-prosjektet i Danmark.

 

- Til sammen vil disse prosjektene kunne bidra til å avkarbonisere tysk og europeisk industri. Vi bretter opp ermene og omstiller virksomheten. Fra å være Europas ledende uavhengige gass- og oljeselskap skal vi bli et ledende europeisk, uavhengig karbonhåndteringsselskap, avslutter konsernsjef Mario Mehren.

Kilde: Pressmelding fra Wintershall Dea

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079