23948sdkhjf

Wintershall Dea leverte plan for Dvalin Nord-feltet

Leverandør-industrien kan få nok å gjøre når Wintershall Dea og partnere skal investere åtte milliarder kroner i utbyggingen av Dvalin Nord-feltet.

Feltet i Norskehavet skal kobles til Heidrun-plattformen via en bunnramme på eksisterende Dvalin, og vil øke norsk gasseksport til Europa.

Sammen med partnerne skal Wintershall Dea investere åtte milliarder kroner i utbyggingen av Dvalin Nord.

Største funnet i fjor

Dvalin Nord var det største funnet på norsk sokkel i 2021 og nå har Wintershall Dea, og partnerne Petoro og Sval Energi levert plan for utbygging og drift (PUD) til Olje- og energidepartementet.

PUD-innleveringen er et tydelig eksempel på at funn nær eksisterende infrastruktur raskt kan utvikles til feltutbygginger. Dvalin Nord er Wintershall Deas andre PUD-innlevering i år.

– Feltet styrker vår eksisterende posisjon som en av de største produsentene av norsk gass i en tid hvor Europa sårt trenger mer energi, sier Dawn Summers, konserndirektør for operasjoner (COO) i Wintershall Dea.

Forsyne Europa med gass

– Det er ikke ofte man tar på seg å bygge ut et felt kun et år etter at det er oppdaget, men det viser at vi er fast bestemt på å forsyne Europa med naturgass og at vi bidrar til utviklingen av norsk sokkel med nye store investeringer, sier hun.

PUD-LEVERING: Roy Padget, Wintershall Dea; Christian Holst, Sval; Michael Zechner, Wintershall Dea; Terje Aasland, Minister of Petroleum and Energy; Kjell M. Lund, Petoro, Connie Wergeland, Wintershall Dea. FOTO: WINTERSHALL DEA

Dvalin Nord-funnet er et resultat av Wintershall Deas strategi om å lete etter olje og gass nær eksisterende infrastruktur. Feltet blir knyttet til Heidrun-plattformen via det egenopererte Dvalin-feltet. Utbyggingen benytter eksisterende infrastruktur i området og vil dermed sørge for produksjonsvolumer med lav karbonintensitet. Femte egenkomponerte undervannsfelt

– Vi har stor tro på at bruk av denne typen undervannsløsninger vil sørge for viktig energiforsyning til det europeiske markedet. Dvalin Nord blir vårt femte egenopererte undervannsfelt på norsk sokkel, og vi ønsker å investere enda mer for å øke energiforsyningen. Vi er en gassleverandør med ekspertise innen undervannsutbygginger, og vi oppfyller løftet om å produsere mer energi med lavere utslipp, sier Michael Zechner, administrerende direktør i Wintershall Dea Norge.

Partnerne i Dvalin Nord vil investere åtte milliarder kroner i utbyggingen av funnet. Dette inkluderer boring av tre produksjonsbrønner fra en enkelt havbunnsramme, 10 km nord for det eksisterende Dvalin-feltet. Produksjonen fra Dvalin vil etter planen komme i gang i løpet av de neste månedene. Oppstart av Dvalin Nord er planlagt til slutten av 2026.

Ligger på 420 meters dyp

Gassfeltet Dvalin Nord ligger på 420 meters dyp, omtrent 270 km nord av Kristiansund. Feltet anslås å inneholde om lag 84 millioner fat oljeekvivalenter. Gassen vil bli eksportert via Polarled-rørledningen til Nyhamna i Midt-Norge.

Wintershall Dea er operatør for feltet med en eierandel på 55 %. Petoro eier 35 % og Sval Energi AS eier 10 %.

 

Kilde: Wintershall Dea

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047