23948sdkhjf

iTec kom sterkere ut av koronapandemien

De flyttet inn i de splitter nye lokalene utenfor Larvik 4. mars 2020. Ei uke senere ble Norge stengt ned. Omsetningen stupte og ble halvert. Men nå er iTec kommet sterkere ut av pandemien.

iTec har holdt det gående siden 2000, og alt så lyst ut da de flyttet inn i de nye lokalene på Ringdalskogen ved E18 mellom Larvik og Sandefjord 4. mars 2020.

Men så kom 12. mars, og nedstengningen av samfunnet.

Halverte omsetningen

- Vi hadde store planer om å holde en innvielsesfest med masse kunder i juni det året. Det ble det selvsagt ikke noe av. Verre var det med omsetningen som ble halvert fra 120 til 63 millioner på få måneder. Heldigvis gjorde vi noen strategiske valg og med god innsats fra de ansatte, kom vi oss gjennom 2020 med overskudd, sier salgs- og produktsjef Ståle Ellingsen.

HARDT RAMMET: Ei uke før pandemien kom og Norge ble stengt ned, flyttet iTec inn i sine splitter nye lokaler på Ringdalskogen utenfor Larvik. FOTO: MORTEN DAHL

Han eier også iTec 50 prosent sammen med Ole Palvjuk. I 2021 omsatte selskapet for nær 105 millioner kroner.

Oppsving 

Nå merker Ellingsen en veldig oppsving i bransjene iTec operer i. iTec er en maskin- og utstyrsleverandør som tilbyr installasjon, service og vedlikehold på eksisterende utstyr. Maskinene de leverer brukes primært til skjæring, gass og verktøymaskiner.

I februar kjøpte iTec opp FeC, og økte dermed sin kompetanse innen sveis og materialteknologi.

- Dette var et målrettet oppkjøp som en del av satsingen vi gjør innen sveis og automasjon, sier Ellingsen videre.

TOTALLEVERANDØR: iTec er en leverandør av maskiner som primært brukes til skjæring, gass og verktøymaskiner. FOTO: MORTEN DAHL

Og i år vil selskapet bikke 130 millioner kroner i omsetning. Antall ansatte er på vei opp igjen etter at ni ansatte måtte slutte som følge av pandemien. I dag teller iTec 28 ansatte, og flere skal de bli.

Vil vokse videre

Ellingsen legger ikke skjul på at de har en ambisjon om å vokse videre.

- Våre største og fleste kunder befinner seg på Vestlandet, og da vil det være naturlig å satse videre i dette området, sier han videre. iTecs største kunder befinner seg i olje- og gass-næringen med kjente navn som Aker, Aibel, Westcon, Rosenberg Worley og Randaberg for å nevne noen.

- Vår største kunde er Aker. Jeg pleier å si ingen Aker – ingen iTec, smiler Ellingsen, som kan legge til at tre lokale aktører i Larvik-området nå har inngått kontrakter med dem. Om lag 80 prosent av iTecs omsetning er mot olje og gass, og salgs- og produktsjefen mener at det fortsatt vil være stor satsing innen dette feltet i flere år framover.

Produksjon nærmere Europa

- Det skyldes den usikre verdenssituasjonen, som viser at vi vil være avhengige av olje og gass lenge. Produksjonen flyttes nærmere Norge og Europa og bort fra Asia for å sikre både arbeidskraft og vare- og transportflyt. Videre ser vi også en tendens til at det er en tilbakenholdenhet med å investere i Norge som følge av verdenssituasjonen. Vi ser også at Russlands krig mot Ukraina har vært med på å utsette det grønne skiftet, sier han.

MODERNE: Det nye hovedkontoret til iTec er hypermoderne. FOTO: MORTEN DAHL

Ellingsen mener heller ikke det er særlig miljøvennlig å frakte varene rundt hele verden fra Kina.

Ståle Ellingsen er opptatt av å ta vare på de kundene de allerede har i dag, men at de også skal bidra til å være en del av det grønne skiftet.

Merkevare-porteføljen til iTec utvides hele tiden. Messer HGG, Bystronic, PEMA, Swift-Cut, Resato, Timesavers, Unson Style,Hypertherm, Kjellberg, Spectron, Witt gass, NIPPON og Davi er et utvalg av merker som er havnet i deres portefølje siden de mottok den første Messer-maskinen i 2001. Selskapet har nå over 1000 maskininstallasjoner i Norge.

Langvarige samarbeidspartenere

- Vi er ikke den billigste leverandøren, og det skal vi heller ikke være. Vi skal være leverandøren som leverer kvalitetsprodukter som varer over tid, fordi vi ønsker langvarige samarbeidspartnere. Det innebærer at vi skal være en samarbeidspartner i både og tykt og tynt. Vi føler at vi har et medansvar for at industrien blir i Norge ved å være en ærlig total-leverandør, sier kommunikasjons- og markedsansvarlig Kurt Andre Høyessen.

KOMPETENT SERVICEAPPARAT: - Vi ser på oss selv som en totalleverandør der vi hjelper kundene sine med alt fra å velge riktig utstyr og maskiner, dele kompetanse til et stort og kompetent serviceapparat, sier sier kommunikasjons- og markedsansvarlig Kurt Andre Høyessen. FOTO: MORTEN DAHL

iTec ser på seg selv som en totalleverandør der de hjelper kundene sine med alt fra å velge riktig utstyr og maskiner, dele kompetanse til et stort og kompetent serviceapparat.

Som så mange andre merker også iTec de høye strømprisene, men det er ikke den største utfordringen for bedriften. Ståle Ellingsen er klar på at den største utfordringen er å skaffe arbeidskraft med den riktige fagkompetansen.

-En annen utfordring er å få levert produktene våre ut til kundene raskt nok, legger han til.

 Faktaboks iTec:

-Etablert i 2000. Eies av Ståle Ellingsen og Ole Pavljuk.

-Flyttet i mars 2020 inn i et nytt 1800 kvadratmeter stort lokale på Ringdalskogen mellom Larvik og Sandefjord, etter å ha holdt til i Larvik siden oppstarten.

-Er en totalleverandør av maskiner til norsk industri, der olje- og gass-næringen står for 80 prosent av omsetningen.

-Har i dag 28 ansatte og omsetter i år for 130 millioner kroner. Egenkapitalprosentener på 55 prosent.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156