23948sdkhjf

Plattform-skroting kan bli “big business»

Olje- og energiselskap har kuttet ned på produksjons- og utvinningsbudsjettene etter at koronapandemien inntok verden og sendte oljeprisen til bunns. Dette kan føre til at selskapene vil måtte skrote plattformer og andre olje- og energiinstallasjoner.

Decommisioning heter det på engelsk. Å skrote eller avvikle plattformer og andre elementer som brukes i olje- og energisektoren er det vi kaller det på norsk. Nå tror, ifølge offshore.erngy.biz, at denne type virksomhet kan få et realt oppsving som følge av at det ikke vil være lønnsomme investeringsalternativer for operatørene. Det vil i stedet kunne før til at avviklingsbransjen kan får et oppsving, melder analyseselskapet Rystad Energy.

Selskapet estimerer at den totale verdien for skrotingsprosjekter på verdensbasis som vil skje fram mot 2024, kan nå 42 milliarder dollar. Med en gjennomsnittlig ressursalder på 25 år I Nordvest-Europa, kan denne næringen vokse med om lag 20 prosent årlig fram mot 2023, under forutsetningen at den gjeldende lave oljeprisen ikke bedrer seg raskt.

Nettstedet skriver at bare om lag 15 prosent av ressursene i Nordsjøen har blitt skrotet så langt, men i løpet av de nærmeste fem årene forventer Rystad Energy at dette vil øke betraktelig. Storbritannia er ventet å være ledende i arbeidet i skrotingsmarkedet med 80 prosent, fulgt av Norge med 14 prosent og Danmark med 4 prosent.

DEMONTERES: En oljeplattform demonteres før den skal skrotes.

Det anslås at fjerning og skroting av installasjoner i Nordsjøen de neste fire-fem årene vil ligge på om lag 17 milliarder dollar. Til sammenlikning er det tilsvarende tallet for USA bare på 5,7 milliarder dollar.

-En lengre periode med lav oljepris kan potensielt motivere operatører til å senke kontraktsprisene og gjennomføre skroting av plattformer og andre installasjoner i Nordvest-Europa. Dette vil kunne vi gode muligheter for kontraktører i et ellers tøft oljeservicemarked, sier energi-analytiker Sumit Yaed i Rystad Energy til offshore-energy.biz.

Britiske Ninian og norske Gyda vil til sammen kunne gi en kontraktsmulighet for skrotingsbransjen alene verd nær to milliarder dollar, skriver nettstedet videre.

Skroting og avvikling omfatter også plugging og stenging av brønner. Dette utgjør en vesentlig andel av næringen, nesten 45 prosent av kostnadene de nærmeste fem årene, ifølge Rystad Energy. Plattform-fjerning utgjør nær 20 prosent av de totale kostnadene.

Undervannsbrønner er de som er dyrest å stenge. Det vil ifølge analysen koste i snitt 11 millioner dollar å stenge disse, mens en stengning av en vanlig plattformbrønn i snitt koster 5 millioner dollar.

I løpet av de nærmeste 10 årene er det forventet at mer enn 2500 gass- og olje-brønner skal stenges ned i Nordsjøen. 1500 av disse befinner seg i britisk sektor. Det er også ventet at det skal fjernes nær 300.000 tonn med topsides i løpet av neste fem årene. 50 av disse skal skrotes, og det vil I snitt koste 5300 dollar pr tonn å fjerne disse topsides.

I tillegg er det også ventet at i britisk sektor av Nordsjøen vil det bli fjernet 100.000 tonn med undervannstrukturer

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109