23948sdkhjf

OTD Energy: Endret syn på olje- og gassnæringen

- Jeg kunne ikke fortelle at jeg jobbet i olje- og gass-næringen. Jeg ble uglesett.

Det sa Petoro-sjef Kristin Kragseth under et av foredragene under OTD Energy.

Hun snakket om hvilke utfordringer næringen står overfor og pekte på tre ting: Klima, energisikkerhet og den verdensomspennende situasjonen.

Russlands krig endret alt

Før sist stortingsvalg var det mange som følte på at det ikke var greit å stå fram at man jobbet i olje- og gassnæringen. Klima-trykket var så stort, og enkelte politiske partier presset på for en nedstengning av olje- og gassnæringen. Men etter at Russland gikk til angrep på Ukraina har holdningen til bransjen endret seg kraftig.

- Før siste stortingsvalg følte jeg det var vanskelig å fortelle at jeg jeg jobbet i olje- og gass-næringen. Men vi kan ikke klare oss uten olje og gass i mange år framover. Jeg valgte å bli i bransjen for å være med på å løse utfordingene vi som bransje og vår planet står overfor, sa Petoro-sjef Kristin Kraghset. Hun pekte blant annet på at Ukraina-krigen har vist oss hvor sårbare gassleveransene kan bli som følge av krigen, og at dette også påvirker Europas energisituasjon.

Hun fortalte at det ble brukt mye mindre gass i fjor enn tidligere. Men dette har sine naturlige forklaringer. Været i Europa var varmt, i tillegg gikk industrien i Europa tilbake med 20 prosent, samtidig som flere land gikk tilbake til kull.

- Ingen quick-fix

- Alle disse tingene er ikke bra. Forbruket av olje og gass utgjør det meste av ressursene, og slik vil det uheldigvis være i flere år framover. Det finnes ingen enkle og raske løsninger på dette, så vi må være tålmodige og løse dette i fellesskap, sa hun.

- Jeg heier på miljøet og kampen for dette. Men vi kan ikke rasere huset vi sitter i før vi bygger et nytt, forsatte Petoro-sjefen.

Også seniorpartner i Rystad Energy, Lars Eirik Nicolaisen, var inne på noe av det samme i sitt innlegg på OTD Ennergy.

Flere kilder: - Vi må ha flere energikilder, sa seniorpartner i Rystad Energy, Lars Eirik Nicolaisen på OTD Energy. Foto: Morten Dahl

- Må ha flere energikilder

- Krigene i verden viser at vi må ha flere energikilder og leverandører for å sikre at verden får den energien den har behov for, sa han, og henviste blant annet til Kina, som nå sikrer seg med flere ulike energikilder, deriblant kull.

Verdens energibehov vil hele tiden være i skjæringspunktet mellom pålitelighet i form av sikre leveranser, bærekraft som tar hensyn til miljø og klima, og kostnadene.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109