23948sdkhjf

Storstilt karbonfangst-satsing

Statoil, Shell og Total har gått sammen om å lagre CO2 fra industrien på norsk sokkel fra 2022.
Prosjektet er en del av statens milliardsatsing på å utvikle fullskala karbonfangst og -lagring i Norge. I går undertegnet de tre aktørene en samarbeidsavtale på Statoils kontor.

På forsommeren tildelte Gassnova Statoil kontrakten for første fase av prosjektet. Nå går Norske Shell og Total E&P Norge inn som likeverdige partnere, mens Statoil skal lede prosjektet. Alle de tre partnerne skal bidra med personell, erfaring og finansiell støtte, heter det i en pressemelding.

CO2 fra tre industrianlegg
Prosjektet skal lagre CO2 som fanges fra opptil tre landbaserte industrianlegg på Østlandet – avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo, Norcems sementfabrikk i Brevik og Yaras produksjonsanlegg i Porsgrunn. Den skal transporteres med skip til et landbasert mottaksanlegg på Vestlandet.

Her blir CO2 mellomlagret før den sendes videre gjennom rørledning på havbunnen til injeksjonsbrønner øst for Troll-feltet. Det er tre mulige lokasjoner for mottaksanlegget. Det endelige valget vil bli tatt senere i år.

Det Gassnova-støttede prosjektet har som mål å stimulere nødvendig utvikling av CCS slik at de langsiktige klimamålene i Norge og EU kan nås. Samarbeidet vil danne grunnlag for etablering av videre samarbeid i bygge- og driftsfasene, understreker de tre selskapene.

1,5 millioner tonn CO2

Første fase vil kunne lagre opptil 1,5 millioner tonn CO2 per år. Prosjektet planlegges slik at ytterligere CO2-volumer kan mottas. Hensikten er å stimulere til nye kommersielle karbonfangstprosjekter i Norge, Europa og globalt. Dermed har prosjektet potensial til å bli første CO2-lagringsprosjekt i verden som mottar CO2 fra industrikilder i flere land, mener de tre selskapene.

– Statoils syn er at uten karbonfangst og -lagring er det ikke realistisk å nå det globale klimamålet fastsatt i Paris-avtalen. Vi er svært fornøyd med å ha fått med oss Shell og Total som samarbeidspartnere i prosjektet, og deres erfaring og kompetanse vil styrke dette prosjektet ytterligere, understreker Irene Rummelhoff, Statoils konserndirektør for nye energiløsninger.

LES OGSÅ: Kan bli storindustri
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079