23948sdkhjf

Furnes Jernstøperi fikk 2,5 milliioner i strømstøtte, og fikk et overskudd på 29 millioner

Regjeringen delte ut millioner av krone i strømstøtte i 2022. Men to av tre bedirfter som fikk støtte gikk med overskudd.

Furnes Jernstøperi i Stange var en av dem som ropte høyest på strømstøtte.

Adm. dir. Oddbjørn Maurdalen mente sågar at det var fare for arbeidsplasser fordi norsk konkurransekraft sto på spill  dersom ikke regjeringen la penger på bordet for å hjelpe dem over strømkrisen. Og regjeringen hjalp bedriften – med 2,5 millioner kroner i strømstøtte i fjor.

Jernsmelting krever mye strøm

Furnes Jernstøperi trenger mye strøm for å smelte jernet som til slutt ender opp som kumlokk.

Men nå viser NRKs oversikt at Furnes Jernstøperi fikk et overskudd på solide 29 millioner kroner. Flere økonomer fryktet at regjeringens strømstøtte skulle gå i lommene på eierne av bedriftene som fikk penger. I tilfellet Furnes Jernstøperi fikk de rett. Med et overskudd på 29 millioner må det antas at eierne fikk nok penger i fjor.

Ga nær 3 milliarder i strømstøtte

Ifølge NRK ga regjeringen ut nærmere tre milliarder kroner i strømstøtte til bedrifter under den verste strømkrisen i fjor. Men to av tre bedrifter som fikk slik støtte, gikk med overskudd. Det betyr at 1,8 milliarder kroner gikk til bedrifter med overskudd, og en av disse var altså Furnes Jernstøperi på Stange.

Fabrikksjef Maurdalen sier til statskanalen at de ikke ba om penger som en «ekstra-bevilgning», men for å sikre konkurransekraften med utenlandske konkurrenter – konkurrenter de skal konkurrere med i markedet i mange år framover.

Danske eiere

Han mener han også var klar på at de uansett ville gå med overskudd, og at de danske eierne krever at jernstøperiet på Furnes leverer gode tall.

Ifølge Proff.no har Furnes Jernstøperi nærmere 130 ansatte.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078