23948sdkhjf

Jernpelletsverk kan gi nær 150 arbeidsplasser

Og det skal eventuelt skje i Gildeskål. Det er Blastr Green Steel som har planer om å bygge et jernpelletsverk.

Blastr Green Steel planlegger å investere i en fabrikk for å produsere jernmalmpellets i Gildeskål kommune i Nordland.

Pelletene skal brukes til å produsere grønt stål i stor skala på selskapets nylig annonserte stålverk i Inkoo i Finland.

Avkarbonisering avgjørende

– Verden trenger voldsomme mengder stål. Men samtidig gjør de tradisjonelle kullbaserte prosessene at stålproduksjon er en av de største kildene til klimagassutslipp. Stålindustrien står for omtrent 8 prosent av globale CO2-utslipp, ettersom ett tonn produsert stål skaper rundt 2 tonn CO2. Avkarboniseringen av stålproduksjon er en nøkkelfaktor for den grønne omstillingen, sier Hans Fredrik Wittusen, adm. direktør i Blastr Green Steel.

Anlegget er planlagt plassert på Saura i Gildeskål kommune. Her vil jernmalm omdannes til såkalte «direkte reduksjons pellets» av høy kvalitet, som brukes som råvare for grønn stålproduksjon. Nødvendig kraft for å drive prosessen vil være basert på vannkraft, og Blastr er nå i diskusjoner om langsiktige kraftkontrakter. Beliggenheten anses som gunstig siden den vil ha en isfri havn med god tilgang til jernmalm sjøveien via Norskehavet.

Nøkkelfaktor: - Avkarboniseringen av stålproduksjon er en nøkkelfaktor for den grønne omstillingen, sier Hans Fredrik Wittusen, adm. direktør i Blastr Green Steel. Foto: Blastr Green Steel

120 arbeidsplasser

Anlegget vil omfatte 120 arbeidsplasser i driftsfasen, i tillegg til betydelig indirekte sysselsetting og økonomiske ringvirkninger for kommunen og regionen. Investeringene er anslått til i overkant av 10 milliarder kroner.

Storskala prosjekt for nordisk grønn industri

Pelletfabrikken på Saura vil levere råmateriale til Blastrs grønne stålverk i Finland, hvor kull erstattes med grønt hydrogen i stålproduksjonsprosessen. Samlet vil dette være en av Nordens største industrietableringer. Pellets fra Gildeskål vil være en viktig del av Blastrs verdikjede for grønt stål, hvor målet er å redusere CO2-utslippene fra stålproduksjonen med 95 prosent.

– Det planlagte pelletanlegget i Gildeskål vil forsyne Blastrs produksjon av lavkarbon, grønt stål i Finland, samt et betydelig og voksende verdensmarked for direkte reduksjons pellets. Derfor vil dette prosjektet være en viktig bidragsyter til å dekarbonisere den globale stålproduksjonen, sier Wittusen.

En endelig investeringsbeslutning forventes i 2025, forutsatt nødvendige tillatelser og avtaler. Anlegget er foreløpig planlagt å starte produksjon i 2028.

Kilde: Pressemelding fra Blastr Green Steel

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062