23948sdkhjf

Krafttrøbbel for Blastr Green Steel

Nå har selskapet klaget inn Statnett for å ha brutt den såkalte tilknytningsplikten.

Blastr Green Steel har store planer for en ny fabrikk på Lutelandet i Fjaler kommune i Vestland fylke.

Der er planen å produsere seks millioner tonn stål årlig – og det med lave CO2-utslipp.

"Kraftkø"

Nå skriver Energiteknikk.no at stålprodusenten har klaget inn Statnett for å ha brutt den såkalte tilknytningsplikten. Alle som skal etablere et industrianlegg må gjøre dette, og jo senere man søker, desto lenger ut i «køen» for å få kraft kommer man. Det er reguleringsmyndigheten for energi (RME) i NVE som har mottatt klagen fra Blastr Green Steel.

Energiteknikk skriver at Blastr Green Steel i sin klage til RME hadde en avtale med HTWO-Fuel, som søkte BBK om tilknytning 14. desember 2021, og at de fikk tildelt 70 MW av BKK allerede 21. desember samme år.

Ny informasjon fra Statnett

Stålselskapet mener derfor at de har en såkalt «rettslig datering» fra denne datoen om kapasitet i nettet.  Blastr inngikk i fjor en avtale med SFE Produksjon AS om kjøp av kraft fra vindkraftverket på Lutelandet.

I oktober i fjor mottok imidlertid Blastr informasjon fra Statnett om at de sto i kø med bestillingsdatoen 17.  august og at det var var om lag 1.000 MW foran dem i køen. De har dermd i god tro handlet ut ifra at de fikk tilknytning allerede i 2021.

Blastr Green Steel stiller seg svært kritisk Statnetts håndtering av saken, og mener blant annet at beskjeden fra Statnett  er en «de facto-erklæring om at Blastr Green må flytte ut av Norge og at Lutelandet ikke kan bli videreutviklet.

Videre hevder selskapet at Statnett ikke har rettslig grunnlag for å etablere en køordning i det hele tatt. Dette fordi det ifølge loven er tilknytningsplikt.

Avgjøres trolig i april

Statnett på sin side sier at køordning er vanlig praksis.

Reguleringsmyndigheten for energi opplyser at de har et godt håp om å få avgjort saken i løpet av april.

Les hele saken hos Energiteknikk her.

Kilde: Energiteknikk.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078