23948sdkhjf

ABB i banebrytende prosjekt for stabil og pålitelig kraft fra havvind

ABB bidrar med automatisering og elektrifisering til energisystemet Deep Purple som skal demonstrere integrasjon av fornybar kraft i havrommet.

Energisystemet kan eksempelvis benyttes til elektrifisering av offshore-anlegg og fjerntliggende øyer og bunkring av hydrogenfartøy.

Åpning av unikt pilotanlegg i Kongsberg skal demonstrere teknologien.

ABB i Norge leverer automatisering og elektrifisering til pilotanlegget for energisystemet Deep Purple. Løsningen bygger på velkjente teknologier som kombineres på en innovativ måte for å levere stabil, fornybar og skalerbar energi i havrommet. Et konsortium ledet av TechnipFMC står bak nyvinningen.

Utslippfri grønn hydrogen

Pilotanlegget i Kongsberg skal i første omgang demonstrere at det er mulig:

  1. Å produsere grønn (utslippsfri) hydrogen fra ustabile fornybarkilder som havvind ved hjelp av vann-elektrolyse og
  2. Å lagre overskuddsenergien (hydrogen) og
  3. Å produsere strøm fra lagret energi (hydrogen) ved hjelp av brenselcelle når det trengs

Utenfor kraftnettet

Teknologien valideres nå i førkommersiell skala, før den tas videre til fullskala bruk offshore.

- Vi vil bruke anlegget til å teste ut forskjellige scenarier for bruk av fornybar energi til hydrogenproduksjon. Dette vil gi gode svar til oss og partnere som vi vil kunne bruke i vår videre fornybarsatsing, sier Terje A. Løver, prosjektleder for Deep Purple Pilot hos TechnipFMC.

Deep Purple er tiltenkt roller utenfor kraftnettet for å produsere stabil og pålitelig energi fra havvind til blant annet offshore-installasjoner og fjerntliggende øyer, samt bunkring av hydrogenbaserte fartøy.

- I omstillingen til et fornybart energisystem vil hydrogen spille en nøkkelrolle. Deep Purple er et unikt system som blir viktig for det grønne skiftet og økt bærekraft i samfunnet, sier Tor Ove Lussand, leder for ABB Energy Industries i Norge. - Derfor er det stor stas å delta i det innovative prosjektet med vår teknologi og kompetanse.

Omfattende konsortium

ABBs elektrifisering og automatisering driver pilotanlegget som blant annet består av en simulert vindpark, elektrolysør, batteri og brenselcelle.

Deep Purple Pilot-konsortiet består av Vattenfall, Repsol, Slåttland, NEL, UMOE Advanced Composites, DNV, SINTEF, Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Energy Valley, Ocean Hyway Cluster, GCE Ocean Technology, ABB og Innovasjon Norge, som også bidrar med økonomisk støtte.

Kilde: Pressemelding fra ABB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094