23948sdkhjf

Norsk Industris konjunkturrapport for 2023: Rekorder og usikkerhet

26. januar lanserte Norsk Industri årets Konjunkturrapport. Denne viser at fremtidsutsiktene for industrien spriker stort.

Der noen bedrifter opplever sterk økning i salgspris og dermed lønnsomhet, sliter andre mer med de høye prisene som ikke kan legges over på kundene.

Det skriver Norsk Industri, etter organisasjonen presenterte konjunkturrapporten for 2023.

Industrien satte i fjor rekorder for både omsetning og eksport, men tallene er sterkt preget av priseffekter. Gjennom media kan man få inntrykk av at internasjonale verdikjedeproblemer nesten er over.

Flere problemer

Konjunkturrapporten viser at problemene med både høy pris og treg/usikker levering i høyeste grad gjelder ennå, selv om situasjonen noen steder er bedre.

– Våre bedrifter preges av strømsituasjonen i Norge og den europeiske energisituasjonen. Dessuten påvirker vedvarende verdikjedeproblemer og den uavklarte strømsituasjonen de aller fleste. Vi vil nok se at flere må nedbemanne utover året, og en del bedrifter lever farlig de neste månedene, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Haster med energiordning

Det som haster mest nå er å få på plass en energiordning for 2023 som gir industrien forhold den kan leve med på kort sikt, mens regjeringen, EU med mer jobber ut de mer langsiktige løsningene for energimarkedet.

– Staten trekker inn ekstraordinært 73 milliarder til statskassa på grunn av de høye strømprisene. Noe av dette må bedriftene kunne få tilbake. Den tyske regjeringen har vist vei og laget en god ordning for gass og strøm som norsk regjering kan ta utgangspunkt i, sier Lier-Hansen.

Kilde: Norsk Industri

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Skipsfart: Flere grunnstøtinger i fjor
To riggkontrakter og samarbeidsavtale med Transocean
Kongsberg Maritime skal levere til tre tankskip
Fiskebåten sank og to omkom – nå har Havarikommisjonen konkludert
SSAB lanserer nytt stål uten fossile utslipp
Sjømatnæringen: - Regjeringen har verken lyttet eller forstått
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.156