23948sdkhjf

«Oceanid» kan gå ned til 3000 meters dyp

Det er mange om beinet i markedet for autonome undervannsfartøy. Nå satser et oppstartsselskap fra Fredrikstad med stor på å få innpass i markedet.

Selskapet heter Idrop AS, og selskapet utvikler autonome undervannsfartøy til for seismiske undersøkelser.

Fartøyene skal lage 3D-bilder av olje og gassfelt, i tillegg til å kunne overvåke undervannsinstallasjoner.

Det høres kanskje kjent ut, men «Oceanid», som Idrop, har kalt sin undervannsfarkost kan gå ned til 3000 meters dyp, skriver Fredriksstad Blad (FB).

Stor nøyaktighet

- Vi kan glidefly den helt ned til 3000 meters dyp, og der kan den plasseres på havbunnen med to til tre meters nøyaktighet, sier utviklingsingeniør og produktdirektør Thomas Quiel i Idrop til avisa.

I et gammelt industrilokale i Plankebyen settes delene til de første 27 autonome undervannsfartøyene sammen. Snart skal de vises fram til internasjonale olje- og gass-selskaper i USA.

«Oceanid» kan brukes til flere operasjoner, også overvåking av CO2-lagring. De settes ut på havbunnen, der de kan bli stående over lengre tid, og her fanger sensorer inn seismiske data, som igjen blir samlet inn.

«Oceanid» har ingen framdriftsmotor, og bruker kun tyngdekraften med styringsfinner for å finne riktig sted på havbunnen. Den vil bruke om lag 10 minutter på å nå 3000 meters dyp, informerer Idrop.

Mange sensorer på kort tid

– Fordelen med vårt system er at vi kan sette ut mange sensorer over et stort område på kort tid. De finner veien fra drop-punket selv. Tradisjonelt brukes det en ROV (fjernstyrt undervannsfarkost) til å plassere en og en sensor på havbunnen. Det er veldig tidkrevende og derfor svært kostnadskrevende operasjon, sier Quiel videre til FB, og legger til:

– Vi kan bruke et enkelt plattform-supplyskip, (PSU) til en dagsrate på 200.000 kroner, mens den andre teknikken må benytte ROV-fartøyer som operer med dagsrater på opp til fire millioner kroner. Det kan gi store besparelser for kundene. Vi skal eie Oceanidene og sensorene, og selge tjenesten og data til oppdragsgiveren.

Nå står en tur til USA for tur, der noden skal vises fram til olje- og gass-industrien.

Fått støtte

I tillegg til at utvalgte oljeselskap har sponset satsingen, har gründer Kyrre Tjørn og de andre i Idrop fått 30 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet og EU.

- Jeg ser et av hav av muligheter og er svært optimistiske, sier gründeren.

Kilde: Fredriksstad Blad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11