23948sdkhjf

Hydro investerer 80 millioner i ny produksjonsteknologi i Årdal

Det nyutviklede styringssystemet vil styrke Hydro Årdals posisjon som produsent av lavkarbonaluminium og viser Hydros langsiktige ambisjoner på verket.

Styringssystemet HAL5000 er utviklet av teknologimiljøet i Årdal og skal gi en mer effektiv styring av aluminiumsproduksjonen.

Sammen med oppgradering av utstyr på elektrolysecellene, bidrar teknologien til økt produksjon, redusert strømforbruk og lavere CO2-utslipp. Besparelsene vil være på rundt 6 millioner kroner årlig.

– Det er inspirerende at Hydro Årdal kan gjøre produksjonen av et kritisk viktig materiale enda bedre. Med denne investeringen reduserer vi strømforbruk tilsvarende forbruket til over 400 husstander i Norge og CO2-utslipp med 1500 tonn. Teknologien kan senere tas i bruk på flere verk og vil gi betydelige effektivitetsforbedringer, sier fabrikksjef på Hydro Årdal, Wenche Eldegard.  

Styringssystemet skal installeres på den ene av to elektrolyselinjer i Årdal, og arbeidet begynner i 2022.  De første cellene skal være klare med nytt styringssystem i løpet av 2023, og vil være en pilot for alle Hydros aluminiumsverk.

Fremtidsrettet teknologi

–  HAL5000 er femte generasjon styringssystem utviklet i et verdensledende teknologimiljø i Årdal. Tiår med erfaringer, matematiske modeller og dataanalyser er bygd inn i et system som gir en mer effektiv styring av produksjonen. Oppdateringen åpner for å ta inn flere nye teknologielementer som er begrenset i dagens styresystem. Dette er digitalisering og industri 4.0 i praksis, sier Geir Sandnes, leder for digital produksjonsstøtte i Hydro Aluminium Metal.

Har investert mer enn 700 millioner i Årdal

De siste årene har Hydro investert betydelig på de norske aluminiumsverkene. Bare siden 2017 har Hydro investert over 700 millioner i Årdal, i tillegg til det nye styringssystemet.

– På tross av krevende tider i Europa og svekkede markeder for aluminium, har vi langsiktige ambisjoner i Norge og på aluminiumsverkene, noe flere store moderniseringer på verkene er et symbol på. Med investeringen i Årdal forbedrer og forbereder vi oss for de neste tiårene i Årdal, med det siste innen teknologi og digitalisering i aluminiumsindustrien, sier Wenche Eldegard.

 

Kilde: Hydro

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109