23948sdkhjf

Dødsulykke: Havarikommisjonen mener at risikoreduserende tiltak ikke bidro til økt sikkerhet

Havarikommisjonen har nå kommet med sin rapport om dødsulykken på fartøyet Multi Vision 1. januar i år. Det som skulle være et rutinemessig anløp for et fartøy endte opp som en dødsulykke.

Dødsulykken inntraff ved et oppdrettsanlegg på Frøya 1. januar i år.

Nå foreligger Havarikommisjonens rapport fra ulykken. Her heter det at «idet fartøyet var i ferd med å legge til for å fortøye til en merde, falt et besetningsmedlem i vannet og ble klemt mellom skutesiden og merde-ringen. Det ble forsøkt livreddende førstehjelp, men mannen ble erklært død like etterpå. Anløp og fortøyning ble sett på som en rutinepreget oppgave, og faren med å falle i vannet var dermed normalisert1. Dette førte til at det ikke var tilstrekkelig bevissthet rundt risiko knyttet til denne operasjonen, verken i landorganisasjonen eller om bord blant mannskapet. Det er viktig at alle arbeidsoppgaver som kan innebære farer blir risikovurdert, og at risikoreduserende tiltak blir implementert i prosedyrer og i drift».

Identifisert avvik

Videre skriver Havarikommisjonen at den har identifisert avvik mellom gjeldende prosedyrer og hvordan arbeidet ble utført i praksis, slik at de beskrevne risikoreduserende tiltakene ikke bidro til økt sikkerhet. Vellykket implementering av prosedyrer krever også at de som utfører arbeidsoperasjonene blir involvert i risikovurderinger og utarbeidelse av prosedyrer.

1.januar 2022 drev servicefartøyet Multi Vision med et oppdrag der de demonterte og tok opp avlusningssystemet fra et oppdrettsanlegg på Ruggstein utenfor Frøya i Trøndelag. Oppdraget hadde pågått i tre dager, og de hadde forflyttet seg mellom ulike merder på anlegget. De skulle avslutte jobben etter neste forhaling.

Rederiet har gjennomført tiltak

Etter ulykken ga Sjøfartsdirektoratet pålegg til rederiet om å gjennomføre risikovurderinger og revidere prosedyrer knyttet til entring av merd ved ankomst av oppdrettsanlegg.

Rederiet FSV Group har etter ulykken gjennomført flere tiltak som skal bidra til økt sikkerhet.

 

Kilde: Havarikommisjonen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Brødrene Aa bygger den første førerløse passasjerferja
Ulykkesskipet «Rocknes» har mer enn nok å gjøre
Saltdalshytta: Ikke avklart hvem som må slutte
Ukrainere vil kjøpe slovakisk stålverk
Milliardkontrakter for DeepOcean
Tror ikke på corten som årsak til brukollaps
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.156