23948sdkhjf

Alcoa har fått ny induksjonsovn – en massiv investering i det grønne skiftet

Den nye induksjonsovnen til Alcoa Mosjøen er det globale aluminiumsselskapets største vekstinvesteringscase for hele 2021, og et viktig skritt i det grønne skiftet. Induksjonsovnen står nå klar til å resirkulere post-industrielle aluminiumslegeringer kun ved hjelp av fornybar energi.

- Dette er det grønne skiftet i praksis, sier verksdirektør, Roy Hammer.

I byen midt i Norge vil Alcoa nå gi skrapmetall nytt liv og virkelig utnytte det sirkulære potensialet i mulighetens metall. Hele prosessen er drevet på fornybar energi fra vind- og vannkraft. Dermed er det en tre ganger grønn effekt hvor man resirkulerer gammelt metall til nytt liv, mye mer energieffektivt, uten CO2-utslipp.

VALSEELEMENT: Støperioperatør Malin Salomonsen har full kontroll på det 17,5 tonn tunge valseemnet som inneholder resirkulert metall. Valseemnet går så ut til kunder som lager alt fra brusbokser til elbiler. FOTO: ALCOA 

En betydelig investering i et voksende, grønt marked

Induksjonsovnen er et samarbeid mellom Alcoa og metallforhandler, MMG. MMG vil levere rent, skrapmetallet i form av aluminiumslegeringer. Et høykvalitets og verdifullt restprodukt fra ulike industrielle prosesser. Metallet inngår i eksisterende transport slik at det ikke er heftet med ytterligere utslipp. Alcoa Mosjøen smelter om aluminiumslegeringene, tilsetter primæraluminium etter kundens spesifikasjoner og sender metallet tilbake til bl.a. MMG og en ny livssyklus til alt fra elbiler og sykler til resirkulerbare bokser. Resultatet er at Alcoa i Norge nå kan tilby verden etterlengtet lavkarbonaluminium.

- Dette er en ressurs som det er veldig viktig ikke går til spille. Her utnytter vi virkelig det rå potensialet som finnes aluminium. Det er et uendelig resirkulerbart grønt metall, gjenbrukt på en grønn måte gjennom fornybar energi, og er, gjennom sine egenskaper, en viktig byggestein i den grønne omstillingen. Dette er det grønne skiftet i praksis, sier verksdirektør Hammer.

FORNYBART: Aluminium er evig fornybart. Induksjonsovnsoperatør Serban Baci inspiserer aluminiumslegering som snart skal bli resirkulert på en bærekraftig måte. FOTO: ALCOA

Det siste innen industriell prosessteknologi

Induksjonsovnen har en rekke av de siste teknologiske nyvinningene og sikkerhetsinstallasjonene som kan forventes av et moderne anlegg. Ovnen fylles, styres, rengjøres, tar tester og slagges ved hjelp av et automatisk system i form av en robotarm. De nyeste sikkerhetsfunksjonene sørger for å oppdage enhver uautorisert bevegelse og alt styres fra operasjonsbua.

Samarbeid med tyske MMG

MMG henvendte seg til Alcoa i 2020 med tilbudet om å dekke en andel av byggekostnadene i bytte mot en langsiktig avtale for å håndtere skrap. Nå, bygget på imponerende 10 måneder, vil induksjonsovnen gi samarbeidet en årlig produksjon på omtrent 20.000 tonn lavkarbonaluminium.

FÅR NYTT LIV: Skrot og skrap fra post-industrielle prosesser får nytt liv. Bærekraftsreisen starter ute i verden, men ender i Mosjøen hvor det blir smeltet fra gammelt skrap til nytt aluminium. FOTO: ALCOA

- MMG er glade for at Alcoa Mosjøen, som er en svært viktig leverandør for MMG, har gjort dette skrittet for å øke sin resirkuleringskapasitet. Vi har jobbet sammen med fabrikken i Mosjøen i mer enn 15 år, og basert på dette lange samarbeidet har vi funnet ut at Alcoa er denne riktige partneren for å realisere dette prosjektet sammen, sier adm. dir. i MMG Aluminium, Günter Strobel.

Netto null innen 2050

Alcoa skal bli netto karbonnøytral innen 2050 og her er induksjonsovnen et viktig tilskudd. Alcoa er forberedt på en utfordrende, men viktig overgang inn i det grønne skiftet.

ANSVARLIG: Ingri Gryteselv Løkholm er prosesskoordinator for den daglige driften av induksjonsovnen og har vært med å lede prosjektet. På tross av sin unge alder på 22 år har hun en fem år lang karriere bak seg i Alcoa. FOTO: ALCOA

Fakta:

· Induksjon er en måte å skape varme gjennom elektrisitet og motstand i en spole. Kraften som brukes i Mosjøen kommer fra vindkraft og vannkraft og er 100 prosent fornybar.

· Man bruker ca. 5 prosent av energien til å tilbake-foredle skrap fremfor å produsere tilsvarende nytt med primæraluminium.

· Selv om induksjonsovnen er nesten helt automatisk, trenger ovnen fortsatt noen hjelpende hender. Det er opprettet 12 nye heltidsstillinger i forbindelse med driften, noe som skaper verdi og arbeidsplasser i lokalmiljøet.

· Induksjonsovnen har fra første spadetak til Site Acceptance Test blitt bygget på imponerende 10 måneder.

· Induksjonsovnen vil gi samarbeidet en årlig produksjon på omtrent 20.000 tonn lavkarbonaluminium, men det eksisterer potensiale for å øke produksjon utover dette.

· Selv om den nøyaktige investeringssummen er hemmelig, er dette en meget betydelig investering i 100 millioner-klassen. Bak står et finansielt samarbeid med MMG og representerte i 2021 den største vekst-investeringen til Alcoa globalt.

· Den tradisjonelle måten å utnytte skrap på er å benytte en støpeovnen som varmes opp med naturgass. Fordi induksjon erstatter naturgass sparer Alcoa Mosjøen 4.400 metriske tonn CO2 i året, i naturgass som vi ikke bruker. Eller tilsvarende omtrent 1000 fossilbiler.

 

Kilde: Alcoa Mosjøen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.074