23948sdkhjf

Equinor og APT vil kutte "nedihull"-kostnader

Equinor og Oslo-selskapet Applied Petroleum Technology (APT) har gått sammen om et forsknings- og utviklingsprosjekt som har som mål å erstatte kostbare prøvetakinger og loggeoperasjoner fra brønner med en mer kostnadseffektiv løsning.

– Hvordan kan vi hente ut mer relevant informasjon som hjelper operatørselskaper å finne og produsere mer olje og gass selv om de har tilgang til færre datakilder? Det er utfordringen vi har som mål å løse sammen med Equinor, sier Helge Nyrønning, administrerende direktør i APT.

Redusere kostnader og klimautslipp

Olje- og gassindustriens innsats for å redusere både eget kostnadsnivå og klimagassutslipp har resultert i fortsatt press for å redusere kostnader og omfanget av datainnsamlingsprogrammer.

Dette trykket skaper et behov for metoder som mer effektivt gir innsikt i karakteren til petroleumsvæsker i fravær av prøver fra borehullet.

APT og Equinor skal samarbeid for å hente ut mer informasjon fra færre datainnsamlingsprogrammer. Det felles FoU-prosjektet har som mål å utvikle pragmatiske løsninger ved hjelp av geokjemisk analyse for å trekke ut nødvendig informasjon fra reduserte datasett, inkludert å gjøre operatører i stand til å erstatte datainnsamling som nedihulls væskeprøvetaking, produksjonslogging og wireline-logging med mer robuste og kostnadseffektive metoder.

– Equinors ambisjon er å redusere konsernets utslipp med mer enn 50 prosent inn 2030, og vi har som mål å realisere 90 prosent av denne ambisjonen med absolutte utslippskutt. Å hente ut mer data fra nåværende kilder uten å måtte gjennomføre flere nedihullsoperasjoner kan være en måte å redusere både utslippsnivåer og driftskostnader, sier Vibeke Haugen, technology manager i Equinor.

Utvikling og testing

FoU-prosjektet innebærer utvikling og testing av analytisk instrumentering, gjennomføring og verifikasjon av eksperimentelle teknologier, og verktøybruk og -optimalisering. Arbeidsstrømmen vil gjøre APT og Equinor i stand til å svare på grunnleggende spørsmål knyttet til om reservoarfasen er olje eller gass, kvaliteten på hydrokarbonene i reservoaret og hvordan den varier, og hvilken eller hvilke soner som bidrar til produksjon.

– Målet er å utvikle en metodikk som lar ingeniører bruke geokjemiske teknikker for å forbedre forståelsen av hydrokarbonreservoarer ved å bruke proxyer som er rimeligere og enklere å få tak i enn nedihullsprøvene som tradisjonelt er blitt anvendt til lete-, EOR- og IOR-arbeid, legger Helge Nyrønning til.

Applied Petroleum Technology utfører geokjemiske og biostratigrafiske laboratorietjenester, bassengmodellering og petroleumssystemanalyser (PSA) til operatører over hele verden. Selskapets hovedkontor ligger i Oslo, med ytterligere kontorer i Storbritannia, USA og Canada. 

 

Kilde: Applied Petroleum Technology

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109