23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Energiprisene setter ytterligere press på markedet for stål og metaller

De kritisk høye energiprisene setter nå ytterligere press på markedet for stål og metaller. Hydro besluttet nylig å redusere produksjonen ytterligere på smelteverket Slovalco til 60 prosent av kapasiteten. Årsaken er de høye strømprisene.

Det skriver Astrup i sin månedsrapport for desember 2021.

Flere andre smelteverk i Europa gjør tilsvarende tiltak. Mange stangstålverk introduserte energitillegg i november, nå forsøker Acerinox å få til det samme på plater og coil. For januar er dette fastsatt til 253 euro pr tonn.

Vanskelig transport- og kontainermarked

Transportmarkedet generelt og containermarkedet spesielt er fremdeles meget stramt, det er ingen nedgang i fraktpriser å se kommende periode. På LME har det vært en litt blandet utvikling med økning i aluminium, nikkel og sink, mens kobber kom litt lavere. En svakere krone oppveier dette, og alle metallene får en høyere gjennomsnittspris i norske kroner. Norsk PMI korrigerte en del ned fra rekordnivået i november, men en indeks på 58,0 viser at innkjøpssjefene fremdeles tror på vekst.

Flaskehalsene internasjonalt og de rekordhøye råvareprisene holder indeksen på et høyt nivå. Oljeprisen er opp 8 prosent siste måned og nærmer seg 80 dollar pr fat igjen, heter det videre i månedsrapporten. «Det er fremdeles meget begrenset med kapasitet av standard plater og coil i aluminium hos de europeiske verkene, de fleste har solgt sine volumer for året. Importen fra Asia er kraftig økende inn i EU etter at anti-dumping tollen ble midlertidig fjernet i fjor høst. Nå har European Aluminium klaget inn opphevelsen av tollen for retten, med bakgrunn i fare for arbeidsplasser i EU og det grønne skifte. Det gjenstår å se om de får gjennomslag, for import til Norge har det ikke hatt betydning», skriver Astrup videre.

Knapphet på produkter

Det er knapphet på en del produkter som tykkere plater, stor bolt og store rør. På ekstruderte produkter er etterspørselen noe lavere enn det som er vanlig for årstiden, Hydal leverer på fire-fem uker. På rustbestandige materialer er det enorm etterspørsel etter kaldvalset materiale, de europeiske verkene har stort sett reservert sin kapasitet til eksisterende kunder. På varmvalset er situasjon mer normal med 10-12 ukers leveringstid fra Acerinox. Skrotprisen på spesialstål gikk opp til 4492 kr/tonn for 520M i januar, i tillegg kommer energitillegget på ca. 2000 kr/tonn. Legeringstillegget på rustbestandige materialer økte også i januar.

Lange leveringstider for plast

Plastprisene har etablert seg på et høyere nivå, og med fortsatt lange leveringstider peker pris indikatorene ytterligere noe oppover. Kobberprisen økte i desember og det gir et løft i prisene på kobber, messing og bronse. Sink har steget 10 prosent i desember, men tilgangen er god, skriver Astrup avslutningsvis i månedsrapporten.

Kilde: Astrup AS

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079