23948sdkhjf

EUROFER advarer EU: Høye energipriser kan ta knekken på dekarboniseringen i unionen

Høye energipriser over hele Europa kan hindre stålindustrien i å nå sine mål om å redusere CO2-utslippene, advarer Den Europeiske Stålorganisasjonen EUROFER.

EUROFER mener at EU-ledere nå må handle, slik at klimamålene blir møtt med kosteffektivitet.

Hvis ikke vil de høye energiprisene gjøre det svært utfordrende for stålindustrien å nå målene om en kraftig reduksjon av CO2-utslippene i tråd med unionens mål.

Advarselen fra EUROFER kommer før Europarådet og Mijørådet i EU møtes neste uke.

Kan ikke bære kostnadene alene

- Nøkkelindustrier som stålindustrien kan ikke alene bære alle energi- og klimakostnadene slik vi gjør i dag, og slik vi trolig må gjøre de nærmeste årene hvis ikke politikerne i EU tar de rette avgjørelsene nå, sier generalsekretær i EUROFER, Axel Eggert. Han sier at EU må forfølge målet om 55 prosent reduksjon i utslippene innen 2030 gjennom en bærekraftig overgang som gjør at industrien kan investere og sikre arbeidsplasser i framtiden.

- Hvis ikke overgangen er bærekraftig risikerer vi at det europeiske markedet vil bli oversvømmet av «møkkete» billig stål fra tredjeland som Kina, Russland og Indonesia.

De siste månedene har ifølge EUROFER flere energi-intensive selskap måtte redusere eller stenge fabrikker fordi gass- og elektrisitetsprisene har økt kraftig – opptil fire til fem ganger høyere enn i fjor. I tillegg har karbonprisene også økt, og dette har en økende effekt på strømprisene.

Videre hevder EUROFER at CO2-kostnadene til stålindustrien vil blir på nærmere 14 milliarder euro i 2030 med «business as usual»-utslipp. Eller 8,4 milliarder euro dersom sektoren klarer å redusere utslippene med 30 prosent i 2030 gjennom de foreslåtte 25 milliarders investeringene i fornybare teknologier.

I praksis innebærer dette at en gjennomsnittlig europeisk stålprodusent vil bygge om sin eksisterende fabrikk med en teknologi som vil koste 400 millioner euro, mens en ikke- EU-bedrift vil kunne eksportere sitt «møkkete» stål inn i EU-markedet med en kostnad på 30 millioner Euro.

Trojansk hest

- Denne situasjonen vil ikke være bærekraftig og true vårt lavkarbon-prosjekt i EU. Vi ber derfor både medlemsland og Europaparlamentet om å ta hensyn til en mer realistisk tilnærming til lavkarbon-prosjektet. Hvis ikke vil dette bli en trojansk hest for EUs egne ambisiøse CO2-reduksjonsmål, sier Eggert videre.

Kilde: Steeltimes International

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079