- Norge går bra økonomisk, men høye råvarepriser må vi leve med en stund
Han mener de høye råvareprisene sammen med vanskelighetene med å få tak i nok fagfolk er den største utfordringen i den nærmeste framtid.
Dyp, men kort krise
Olsens foredrag hadde «Utsiktene for norsk økonomi etter unntakstilstanden» som tema. Han sa at koronapandemien var en av de dypeste krisene verden har opplevd, men samtidig var det en kort krise - sammenliknet med andre kriser som finanskrisen i 2009 og oljeprisfall-krisen i 2014.
- Etter en kort periode med uvisshet under nedstengningen i mars 2020, har Norge og verden hentet seg ganske godt igjen. Men vi har fortsatt utfordringer som høye råvarepriser som følge av pandemien og delvis det grønne skiftet som følger av pandemien. I tillegg er det utfordringer med å få tak nok fagfolk som vi kommer til å måtte leve med en god stund inn i 2022. Når dette er sagt, vil etterspørselen, som allerede har tatt seg godt opp, fortsette i tiden som kommer, sa han.
Sjeføkonomien mener at det grønne skiftet vil være med på å øke etterspørselen i framtiden - både nasjonalt og globalt.
Mange ledige stillinger
- Arbeidsledigheten har stabilisert seg på et lavt nivå i Norge. Det har aldri vært flere ledige stillinger i Norge. Men det er samtidig vanskelig å få tak i norsk fagfolk. To av tre bedrifter sier at de etterspør arbeidskraft, sa han. Derfor vil lønningene øke. Du som arbeidstaker vil være svært ettertraktet.
I Norge har prisveksten vært ganske lav - bortsett fra strømprisen.
- Folk flest vil overleve en økt strømregning over noe tid, sa Kjetil Olsen, og la til at økonomien i Norge nå går bra.