23948sdkhjf

REPORTASJE: Drammen Industriservice: - Vi har klart oss godt gjennom koronaen

Drammen Industriservice (DI) er bare to år gammelt, men å gå inn i lokalene til selskapet er som å komme flere 10-år tilbake i tid.

Selskapet ble etablert for temmelig nøyaktig to år siden. Terje Finsrud eide og drev Sylling Multiservice i Lier, som hadde noen jobber for Drammen Yard. Og da Drammen Yards virksomhet begynte å gå nedover som følge av mindre å gjøre mot både maritim og offhore sektor ble Finsrud tilbudt å kjøpe den delen av Drammen Yards virksomhet som jobbet mot industrikundene.

Tok over mange av kundene

- Da jeg tok over denne delen av Drammen Yard var det ni og en halv stilling, og mange av dem var permitterte. I dag er vi 24 ansatte, sier Terje Finsrud. Drammen Industriservice tok over Drammen Yards verktøy, delelager, makiner og industrikunder, og fikk leie det gamle maskinverkstedet og platehallen. 

DRAMMEN YARD: Drammen Industriservice holder til i de gamle lokalene til Drammen Yard på Tangen i Drammen. Selskapet ble etablert for to år siden. FOTO: MORTEN DAHL

- I tillegg til Speira (tidligere Hydro aluminium) Grenland Rail, har vi nå også Lysaker & Thorud, Norgips, GE Renewable, Nordisk Vannteknikk, Spordrift, Delta P, Mammoet Norge og Orica. Det vi primært tilbyr er utleie av mannskaper og platesveis. Vi har for tiden mer enn nok å gjøre, og vi forsøker å holde administrasjonskostnadene nede, sier han. Ledelsen består for tiden av to og en halvt ansatte.

- Vi har vokst litt for raskt

- Vi har nok vokst litt for raskt, fordi vi sliter med likviditeten. Det er vår største utfordring. For å bedre dette må vi ansette en formann som kan ta seg av å styre arbeide på verkstedet, gi tilbud, slik at jeg får jobbet med å bedre rutinene for blant annet fakturering, sier den daglige lederen for Drammen Industriservice. En av kundene som DI hadde var Siemens Dresser Rand, som holdt til i nabobygget på Tangen i Drammen. Men den avdelingen ble lagt ned sommeren 2021.

GAMMELT UTSTYR: Nok av gammelt verkstedutstyr hos Drammen Industriservice. FOTO: MORTEN DAHL

- De skyldte oss en del penger, og det tok lag tid og få disse, smiler han

I år vil selskapet omsette for om lag 24-25 millioner kroner, mot 12 millioner i 2020 – altså om lag en dobling.

- Bortsett fra en periode på noen få uker i fjor, har vi klart oss godt gjennom kororanapandemien.

- Velkommen til museet mitt!

Terje Finsrud viser oss rundt i lokalene på Tangen. En liten brakke ytterst på bryggekanten fungerer som administrasjonsbygg, garderobe og spiserom. Man kan godt si at resten av bygningene ikke er av nyere dato, noe som de bærer preg av. Bygningene ser noe falleferdige ut, og utstyret som er innvendig er ofte heller ikke av nyeste dato.

SOM ET MUSEUM: Å besøke Drammen Industriservice er som å bli satt 20-30 år tilbake i tid.VIDEO: MORTEN DAHL

-Velkommen til museet mitt, smiler Finsrud. Det er det han kaller lokalene sine. Fordelen med de gamle lokalene er at de ikke koster all verden å leie. Men det er store planer for de gamle industri- og lagerbygningene på Tangen i Drammen. Alt skal rives, og det skal bygges nye attraktive boliger der. Vi har nå inngått en ny 10 års leieavtale med de nye gårdeieren.

-Det jobbes også med å leie den store hallen etter Drammen Yard da vi har fått tilbud om dette, hvor hallen blir pusset opp innvendig før vi overtar. Derfor har vi ikke gjort så veldig mye med de eksisterende lokalene, sier han, og geleider oss inn i rom som aller mest minner om 50- og 60-tallet med gamle maskiner og verktøy som trolig heller ikke har vært brukt på lang tid.

JA-MANN: - Jeg er en "ja-mann", og vi tar både små og store oppdrag, sier daglig leder i Drammen Industriservice, Terje Finsrud. FOTO: MORTEN DAHL

Sier «ja» til alt

Terje Finsrud forteller at han ikke bare jobber mot de store industrikundene som han tok over fra Drammen Yard.

- Jeg er en «ja»-mann og tar på alle typer oppdrag. Fra privatkunder som skal gjøre noe i boligen sin til de litt større oppdragene.

Ni nasjonaliteter

De 28 ansatte, som også omfatter Sylling Multiservice, er fra ni ulike nasjoner, så Drammen Industriservice er blitt en internasjonal bedrift. Michael Mwangi er en av de ansatte. Han fikk jobb som industrimekaniker da Aker Solutions for et par år siden valgte å flytte juletre-produksjonen sin til Brasil med påfølgende nedbemanning.

FRA AKER SOLUTIONS: Michael Mwangi fikk jobb hos Drammen Industriservice som industrimekaniker etter nedbemanningn ved Aker Solutions i 2018. FOTO: MORTEN DAHL

- Her trives jeg veldig godt, sier han. Han var en av tre som kom fra Aker Soulutions etter nedbemanningen i 2019.

Finsrud legger til at fagutdannede sveisere er en utdøende rase i Norge, og at det er en av årsakene til at det er så mange utenlandske ansatte.

Slottspaviljong

- Hvor er Drammen Industriservice om tre år?

- Målsetningen om tre år er å være 35 ansatte og omsette for et sted mellom 40 og 50 millioner kroner, svarer Finsrud i det han viser oss en større ramme borti et av hjørnene i produksjonshallen. Rammen ser helt normal ut, men når han litt senere viser oss et bilde av en paviljong utenfor slottet pyntet med rød løper og mye annet, forstår vi at rammen skal til Slottet.

 

ROYALT OPPDRAG: Terje Finsrud og Drammen Industriservice sørger for at paviljongen som brukes i forbindelse med besøk på Slottet vedlikeholdes. FOTO: MORTEN DAHL/SLOTTET

- Hvert år får Slottet besøk av utenlandske gjester, bortsett fra i fjor på grunn av koronaen. Vår jobb er å finne løsninger slik at rammen kan brukes på en best mulig måte som paviljong når besøk kommer. Neste besøk er i november, så da gjelder det for oss å få rammen ferdig, sier Finsrud.

Luksusproblem

Og til kai ligger Statnetts kabelleggingsskip «Elektron». Også her gjør Drammen Industri en større jobb på oppdrag for Drammen Yard.

TIL KAI: Statnetts kabelleggingsskip "Elektron" ligger til kai ved Drammen Industriservice. Her foretas sveisearbeid om bord. FOTO: MORTEN DAHL

- Vi har mer enn nok å gjøre, men utfordringen er at vi ikke har nok folk i forhold til oppdragene. Men dette er jo tross alt et luksusproblem, selv om det gir oss noen utfordringer på likviditetssiden. Men det skal vi løse, avslutter Terje Finsrud optimistisk.

Fakta om Drammen Industriservice:

-Etablert 15. oktober 2019.

-Terje Finsrud, som drev Sylling Multiservice i Lier, kjøpte opp deler av Drammen Yards virksomhet (verksted, utstyr, maskinpark) og fikk med på kjøpet verftets industrikunder.

-Tar på seg store og mindre oppdrag.

-Har 24 ansatte og omsetter for nærmere 25 millioner kroner.

-Holder til på Tangen i Drammen.

-Planen er at Sylling Multiservice blir en integrert del av Drammen Industriservice fra nyttår av.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095