23948sdkhjf

Kobber, aluminium og plast fortsetter å øke, mangel på en del materialer

Den voldsomme etterspørselen etter ulike typer materialer fortsetter i bredt omfang, og metaller og plast er intet unntak.

Det går fram av markedsrapporten fra Astrup AS for april måned.

«Råvarene har løftet seg ytterligere, enten de er notert på LME eller ei. Kobber nådde sin høyeste notering på 11 år nylig, og Goldman Sachs tror det røde metall kan gå ytterligere 20-25 prosent de neste 12 mnd. Rå-aluminium har steget jevnt hele måneden og nærmer seg nå 2500 dollar per tonn. I tillegg kommer en dobling av Premium på metallprisen siden nyttår», heter det i rapporten.

Astrup skriver videre at dette ga også en resultateffekt for Hydro som kom med knalltall for første kvartal. Den norske krona har styrket seg i april og demmer opp noe av økningene. Analytikere synes å være uenige om veien videre. Oljeprisen er steget 7 prosent gjennom april, trolig er en av årsakene til en sterkere krone.

«Kina har stoppet subsidieringen av eksport av et antall artikler i rustbestandige materialer grunnet økt behov i hjemmemarkedet. Prisen på nikkel og krom, de viktigste råvarene i rusbestandige materialer har steget markant den siste tiden. Det Internasjonale Pengefondet (IMF) forventer 6 prosent vekst for verdensøkonomien, noe som underbygger økt materialbehov. PMI for april kom på 59,1 som er noe ned fra mars, men delindeksen for materialer ligger på rekordhøye 75 for tredje måned på rad. Dette har aldri skjedd før og underbygger det kraftige prisøkningene», skrive det også i markedsrapporten.

Astrup HK

MÅNEDSRAPPORT: Astrup har akkurat gjort ferdig sin månedrapport for april. FOTO: ASTRUP

Den voldsomme etterspørselen på valseverkene på aluminium gir knapphet på en del materialer, særlig er det nå mangel på skipsaluminium og tykkere plater. Den økte etterspørselen har også smittet over på pressverkene som har doblet leveringstidene fra tidligere.

«De økte Premiumene og bearbeidingsprisene gir kraftige prisøkninger langt utover endring i råvareprisene nedenfor. På kobber og rustbestandige materialer ser vi litt av den samme tendensen, lange ledetider på plater og bånd (fjerde kvartal). Et av få unntak er kvartoplater fra Outokumpus verk i Degerfors som kan levere tykke plater på 10-12 uker. Skrotprisen på spesialstål gikk marginalt ned til 3551 kr/tonn for 520M i mai. I plast er det fortsatt stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet, og prisene på plast råvare er fortsatt økende, men ikke på samme nivå/i samme takt som tidligere. Leveringstiden er noe lengre enn normalt, men varierer mellom de forskjellige materialene. En styrket norsk krone bidrar til å dempe økningene», skrives det i rapporten fra Astrup avslutningsvis.

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.157