23948sdkhjf

Helt ny norsk arbeidsbåt til en verdi av 66 millioner falt av lasteskipet

Arbeidsbåten, som natt til tirsdag falt av lasteskipet «Eemslift Hendrika», var på vei til Moen Marin. I formiddagstimene onsdag er det ventet at slepet av lasteskipet vil starte.

Det er Skipsrevyen som skriver dette. Arbeidsbåten sto fastmontert på dekket til «Eemslift Hendrika», som nå driver i sjøen utenfor Ålesund. Natt til tirsdag meldte flere medier at en arbeidsbåt hadde falt av lasteskipet i de høye bølgene. Det viser seg nå at arbeidsbåten var på vei til Moen Marin på Kolvereid. Båten eies av AQS, og til Kyst.no sier kommunikasjonssjefen i selskapet at man nå mister en viktig kapasitet framover.

- Den nye servicebåten var tenkt satt inn i spotmarkedet for fortøyningstjenester og andre oppdrag for havbruksnæringen. Den er utstyrt med det mest moderne av fortøyningsutstyr og store kraner, og vi hadde rigget oss for å bemanne den og sette den inn i drift, sier kommunikasjonssjef Ove Magne Ribsskog til nettstedet. Arbeidsbåten flyter "godt" i sjøen. Den har en verdi på 66 millioner kroner, og et slepefartøy er på vei til båten for å berge den.

Videoen viser lasteskipet i drift på havet der arbeidsbåten er falt overbord:

VIDEO: HOVEDREDNINGSSENTRALEN SØR-NORGE

Det er uvisst om arbeidsbåten, som ligger 1,3 nautiske mil fra lasteskipet, kan berges eller ikke.

Skipsrevyen skriver at det var i september i fjor at AQS tegnet kontrakt med Moen Marin om bygging av det nye fartøyet. Det er et ett-skrogs servicefartøy på 24 meter, med kraftige kraner og utstyr for sikkert og effektivt fortøyningsarbeid. Det nye fartøyet er designet av Marin Design.

Flere medier melder onsdag morgen at to slepebåter er ankommet lasteskipet i løpet av natten, og at bergingseksperter fra Nederland er ankommet Ålesund for å bistå i arbeidet. Disse ble i morgentimene fløyet ut til det nederlandske lasteskipet i morgentimene onsdag for å feste slepetau og annet utstyr som gjør det mulig å slepe fartøyet trygt inn til land. Dette er imidlertid en utfordrende jobb. Hvis dette mislykkes kan skipet i løpet av onsdagen treffe land.

Videoen under viser redningsarbeidet ved det nederlandske lasteskipet tirsdag.

VIDEO: HOVEDREDNINGSSENTRALEN I SØR-NORGE

Det var mandag at lastefartøyet «Eemslift Hendrika» fikk problemer. Først ble åtte av mannskapet på til sammen 12 hentet av helikopter. Tirsdag måtte flere av de som var om bord hoppe i sjøen etter at skipet mistet motorkraften. Disse ble plukket opp av redningshelikopter, og en av dem ble fraktet til sykehus. Senere samme dag ble en stor arbeidsbåt som sto på dekk, tatt av bølgene og havnet i sjøen. Da hadde båten stor slagside, og eksperter mener at dette kan ha vært med på å gjøre krengingen ble mindre. Det var også på tirsdag at båten mistet motorkraften, og drev rundt i sjøen utenfor Ålesund.

I løpet av natt til onsdag har altså to slepebåter ankommet «Eemslift Hendrika», og ligger klare til å starte et kontrollert slep til land. Det skjer etter at nederlandske eksperter, som ankom Ålesund tirsdag kvel, blir fløyet ut til havaristen for å klargjøre slep ved å feste tau og annet slepeutstyr.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126