23948sdkhjf

HYBRIT: SSAB et steg videre for stålproduksjon basert på hydrogen

Etter flere års utredning skal SSAB, LKAB og Vattenfall nå starte arbeidet med å produsere stål med hydrogen. Prosjektet går under navnet HYBRIT.

Det betyr at de tre aktørene – SSAB, LKASB og Vattenfall – nå tar et nytt og avgjørende skritt framover i arbeidet må produsere fossilfritt stål for verdensmarkedet. Industrialiseringen av teknologien som er utviklet gjennom HYBRIT blir innledet i Gällivare, der verdens første produksjonsanlegg for fossilfri jernsvamp – som er råvaren til stålet - er planlagt.

– Vi er verdensledende i arbeidet med å omstille stålindustrien og nå øker vi takten. Vi gjør det for klimaet, kundene, konkurransekraften og for jobbene våre. At vi nå høyner ambisjonen for en helt fossilfri verdikjede er unikt og er en sterk beskjed fra SSAB og våre partnere i HYBRIT-prosjektet. Vi ser tydelig at etterspørselen etter fossilfritt stål øker, og at det er riktig for oss å øke farten for vårt banebrytende samarbeid, sier konsernsjef i SSAB, Martin Lindqvist, i en pressemelding.

SSAB, LKAB, Vattenfall Hybrit

SAMMEN OM HYBRIT: LKABs konsernsjef Jan Möström, SSABs konsernsjef Martin Lindqvist og Vattenfalls konsernsjef Anna Borg har gått sammen om HYBRIT-prosjektet. FOTO: FOND&FOND

HYBRIT-prosjektet innledes med et demonstrasjonsanlegg for produksjon av 1,3 millioner tonn fossilfri jernsvamp i Gällivare. Dette anlegget skal stå klart i 2026, og skal integreres med pelletsproduksjonen, og vil inngå i LKABs omstillingsplaner. Hensikten er å utvide jernmalmproduksjonen til full industriell skala til 2,7 millioner tonn i 2013 for å kunne bidra med råvarer til fossilfritt stål til blant andre SSAB. Valget av Gällivare er basert på en samlet vurdering av industrielle synergier som blant annet omfatter nærhet til jernmalm, logistikk og elforsyning som viktige bidrag til energioptimalisering.

–  Sammen går vi i front i omstillingen av jern- og stålindustrien, og med HYBRIT begynner vi nå vår reise for å bli framtidens leverandør av jernsvamp. Det hele starter med den høykvalitative jernmalmen i gruven og vår omstillingsplan gir store fordeler som gir en konkurransekraftig produksjon av fossilfritt stål til våre kunder. Dette er det største vi sammen kan gjøre for klimaet. Når vi er klare, senker vi de de globale utslippene hos våre stålkunder med 35 millioner tonn pr år, noe som tilsvarer tre ganger effekten av å parkere alle personbiler i Sverige for godt, sier konsernsjef Jan Moström i LKAB.

Ved å velge anlegget i Gällivare vil man kunne spare store mengde med energi ved å bruke allerede oppvarmede jernmalmpellets i prosessen. Dessuten forsvinner 30 prosent av vekten fra transportene når syren i jernmalmen tas bort ved hjelp av hydrogen. Gällivare tilbyr også tilgang til god forsyning av fossilfri elektrisitet fra Vattenfall.

SSAB Gällivare

HYDROGEN-STÅLPRODUKSJON: SSABs fabrikk i Gällivare står sentralt i HYBRITs oppstartfase. Her skal det foregå stålproduksjon ved hjelp av hydrogen, noe som er langt mer miljøvennlig og bærekraftig enn tidligere. FOTO: SSAB

- Sverige og HYBRIT har en verdensledende posisjon i å muliggjøre fossilfri jern- og stålproduksjon. Med hjelp av fossilfri elektrisitet og banebrytende prosesser som i prinsippet helt eliminerer klimapåvirkende utslipp fra jern- og stålproduksjonen er godt eksempel på Vattenfalls strategi for å muliggjøre et fossilfritt liv i løpet av en generasjon, sier konsernsjef i Vattenfall, Anna Borg.

Samarbeidet mellom de tre aktørene gjør at SSAB vil undersøke om forutsetningene for å omstille seg til fossilfri produksjon ved fabrikken i Luleå tidligere enn planlagt er mulig. Planen om å omstille produksjonen ved anlegget i Oxelösund i 2025 ligger fast, akkurat som målet med å være først med fossilfritt stål på markedet i 2026.

 

Kilde: Pressemelding fra SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11