23948sdkhjf

Fortsatt innreiseforbud kan gi produksjonsstopp for flere bedrifter

Mange av bedriftene som er avhengig av utenlandsk arbeidskraft, sier det forlengelsen av innreiseforbudet kan får alvorlige konsekvenser.

Onsdag videreførte regjeringen innreiseforbudet til Norge ut februar. Det betyr at mange bedrifter som har mange utenlandske arbeidere blant sine ansatte kan gå enda tøffere tider i møte.

Ved Hydro Extrusions i Magnor ved svenskegrensen er 20 prosent av de ansatte bosatt i Sverige. De siste ukene har mange av dem bodd på hotell i nærheten av arbeidsstedet. Hvor lenge de kan det, er ikke godt å vite da de har familie i hjemlandet.

-Vi har en plan B, men det er utfordrende, sier adm. dir. Morten Bråten i Hydro på Magnor til NRK.

Også for Nexans fabrikk i Halden er situasjonen svært vanskelig, og man hadde håpet å kunne få de svenske arbeidstakerne tilbake på jobb. Ved fabrikken opplyser administrerende direktør at en forlengelse av innreiseforbudet vil gå utover produksjonen, og at det blir utsettelser i produksjonen – til tross for at foreningene og de ansatte har gjort mye for å få produksjonen til å gå mest mulig normalt.

UTSETTELSER: Nexans Halden får trøbbel når innreiseforbudet nå forlenges. FOTO: GOOGLEMAPS

– Vi får tilbakemeldinger om at dette får store konsekvenser for blant annet industrien, oljenæringen, byggenæringen og andre næringer, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, til NRK.

En endring i innreiseforbudet ble lempet på onsdag fra regjeringen. Det åpnes for at enkeltpersoner kan søke om unntak der bedrifter trenger spesialkompetanse til for eksempel å håndtere spesifikke maskiner.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125