23948sdkhjf

FHI: Karantenejuks blant utenlandske arbeidere?

Importsmitte fra utenlandske gjestearbeidere har vært et økende problem høsten 2020. Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at de nå frykter at disse arbeiderne jukser med karantenetiltakene.

FHI har fått tilbakemelding på at arbeidere fra utlandet jukser med karantenetiltakene, blant annet skal arbeidere ha blitt bedt om å reise til Sverige i helgene for å få unntak, skriver NRK.

I tillegg har FHI avdekket følgende, ifølge NRK: Utenlandske arbeidere skal ha reist sammen med en som er smittet, planlagte opphold i Sverige «på vei til arbeid i Norge» og at folk i helsevesenet får status som «strengt nødvendige». For de to første punktene gjelder primært gjestearbeidere til norsk industri.

Dette kommer fram i et notat som NRK har fått tilgang til, der det understrekes at FHI ikke kjenner til omfanget av disse forholdene – bare at det har skjedd.

FHI frykter at karantenereglene er blitt omgått av primært to hensyn: Ved innreisekarantene koster det mer for arbeidsgiverne å betale. Ved smittekarantene, som omfatter at man har vært i nærkontakt med en smittet, omfattes disse av sykelønnsordningen – noe som ikke gjelder for innreisekarantene. Derfor mener FHI at noen arbeidsinnvandrere forsøker å være nærkontakt med noen som er smittet. I tillegg er det sånn at ved smittekarantene er det kommunene som sørger for bosted. Ved innreisekarantene er det bedriftene selv som skal sørge for dette – ofte på brakkerigger.

OMGÅR REGLER: Overlege i FHI, Trude Margrete Arnesen, opplyser at de har fått tilbakemelding om at utenlandske arbeidstakere omgår karantenereglene. FOTO: FHI

Overlege i FHI, Trude Magrete Arnesen, sier til statskanalen at instituttet ikke har grunnlag for å si at dette er utbredt, men at det er viktig å være klar over, selv om det ikke er bevisst juks det er snakk om.

- I verste fall kan denne måten å omgå regler på føre til økt smittefare, understreker hun.

Norsk Industri opplyser til NRK at organisasjonen og deres medlemmer hele tiden har forsøkt å gjøre alt riktig, men at det ikke alltid er like lett å henge i svingene når forskrifter endres ofte.

-Vi har hatt stor pågang fra våre medlemmer om tolkning av koronareglene, sier adm. dir. Stein Lier-Hansen i en kommentar til NRK.

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064