23948sdkhjf

Nytt testregime ga færre smittede gjestearbeidere

I slutten av oktober innførte regjeringen sterkere lut mot importsmitte fra utenlandske arbeidere. Nå viser ferske tall at det nye testregime har gitt resultater.

Tallet på utenlandske gjestearbeidere – primært fra Polen og Romania – som har vært smittet i Norge, har nemlig gått dramatisk ned siden regjeringen innførte strengere test- og karanteneregler i slutten av oktober. Tall som NRK har hentet inn viser at i Haugesund er tallet på smittede innleid arbeidskraft fra utlandet gått ned fra 23 i oktober til åtte i november.

Ved Aibel i Haugesund er man svært fornøyd med utviklingen. Selskapet har selv også satt i verk smitteverntiltak, og har hatt en kraftig reduksjon i antall smittede ved verftet, som i snitt har mellom 400 og 600 gjestearbeidere i sving.

De nye restriksjonene som ble lagt fram i slutten av oktober gikk ut på at man skulle måtte framlegge en negativ koronatest fra hjemlandet 74 timer før ankomst til Norge, og at gjestearbeiderne måtte teste seg på nytt ved ankomst, og sitte 10 dager i karantene.

Ved Aibel opplyses det at de også tester selv, og at karantene-fasilitetene for å redusere smitte er blitt betraktelig bedre. Verftslederen ved Aibel i Haugesund opplyser til NRK at de kan fortsette å ha gjestearbeidere i karantene en god stund framover, selv om det er både dyrt og kan by på jobbmessige utfordringer.

Også i Karmøy har det vært en positiv utvikling i antall smittede gjestearbeidere etter de nye restriksjonene fra regjeringen.

Kommunelegen i Haugesund sier til NRK at han nå er mer bekymret for en eventuell smitte fra innenlands arbeidskraft enn fra utlandet, spesielt arbeidere fra større byer i Norge, som har hatt stor smitte i november. Det kreves ikke tilsvarende koronatest for de som kommer fra «røde områder i Norge» som for de utenlandske arbeiderne.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078