23948sdkhjf

Elektrisk hurtigbåtkonsept kan revolusjonere kysttransporten

Hydro deltar i et norsk prosjekt som utvikler verdens første helelektriske passasjerferge, med aluminium i en helt sentral rolle

Fergen er en del av et EU-finansiert program – TrAM-prosjektet (Transport Advanced and Modular) – som skal gjøre skipsbygging mer effektivt. Hydro er en del av samarbeidet som favner bredt innen næringsliv, forskningsmiljøer og myndigheter. 

I dag blir skip ofte bygget i med tilpasset design, selv om de har lignende funksjoner. Ved å ta en modulær tilnærming – som bilprodusenter gjør med like plattformer for mange modeller – vil kostnadene innen prosjektering og produksjon bli redusert. 

– Standardisering lar oss bruke samme komponenter og design i forskjellige applikasjoner, sier Thomas Svendsen, markedssjef i Hydros Extruded Solutions Marine & Offshore-virksomhet. 

Gir mer fleksibelitet

– Dette reduserer kostnadene ved design og produktutvikling av skip, dialog med underleverandører og å bygge selve fartøyet. Men det gjør også skipsbygging mer fleksibelt, noe som betyr at du kan ha standard baug- og aktermoduler, og ganske enkelt legge til moduler i midten for å øke passasjerkapasitet, forteller Svendsen. 

En ferge som nå skal bygges av Fjellstrand AS utenfor Bergen, som en del av EUs TrAM-prosjekt, er beregnet for tjeneste i Stavanger-regionen. Fergen skal driftes av Rogaland fylkeskommune og Kolumbus, det regionale transportselskapet. To andre ferger vurderes for London og Belgia som en del av det samme EU-prosjektet. 

Verftarbeidet er planlagt til 2021-2022, og fergen forventes å være i drift i løpet av 2022-2023. 

En ferge av denne størrelsen kan inneholde 25-30 tonn aluminium. For Hydro vil prosjektet omfatte ekstruderinger, paneler, friksjonssveising, robotsveising, bøying av større paneler, optimalisering av CAD-tjenester (datamaskinstøttet design) og modulær design. 

Det er også en mulighet for Hydro til å lede an i utviklingen av en ny industristandard, i tillegg til å bruke nye lavkarbon-løsninger som Hydro CIRCAL og Hydro REDUXA, som forbedrer miljøytelsen ytterligere. 

– Denne nye måte å bygge på vil redusere kostnadene, samtidig som vi styrker vår posisjon i verdikjeden, sier Svendsen. 

Tunge batterier, lett aluminium

Fordelene med en elektrisk og batteridrevet ferge bygget i aluminium er mange. Den største fordelen er redusert CO2-utslipp. Tradisjonelle ferger drives av dieselmotorer, noe som fører til forurensning, spesielt når de er i havn. TrAM-fergen har ingen dieselgenerator om bord, og vil lade batterier mens den er i havn i Stavanger. 

Kolumbus drifter rundt 10 båter på sine hurtigfergeruter. CO2-utslippene fra disse båtene tilsvarer utslippene fra alle 450 bussene som opererer Kolumbus’ bussruter i Rogaland, ifølge TrAM-prosjektet. Det illustrerer viktigheten av nullutslippsteknologi for hurtigferger. 

Miljøfordelene og reduserte utslipp var også en pådriver for aluminium som byggemateriale for skipet. At Norge bruker vannkraft til kraftproduksjon gjør denne løsningen enda bedre fra et miljøståsted. 

Batterier er tunge, som gjør vekt til en utfordring når målet er hastighet på vann. Behovet for å kutte vekt andre steder er derfor viktig, noe som betyr at bruk av lett aluminium i strukturen er nøkkelen til et betydelig kutt i totalvekten. I tillegg er aluminium svært korrosjonsbestandig, noe som gjør det ideelt for marine prosjekter. 

Fakta

TrAM-fergen 

  • Kapasitet: rundt 150 passasjerer, 20 sykler 
  • Helelektrisk og batteridrevet 
  • Hastighet: 23 knop  
  • Når den er i drift, vil fergen ha 11 stopp fra Stavanger sentrum 

Partnere i TrAM-prosjektet 

  • Rogaland fylkeskommune (Norge) 
  • Maritime Clean Tech (Norge) 
  • Apply Leirvik (Norge) 
  • National Technical University of Athens (Hellas) 
  • Fraunhofer Society (Tyskland) 
  • University of Strathclyde (Storbritannia) 
  • Hamburgische Schiffbau-Versuckanstalt (Tyskland) 
  • Wärtsilä Netherlands B.V. (Nederland) 
  • Fjellstrand AS (Norge) 
  • Servogear 
  • Collins River – MBNA Thames Clippers (Storbritannia)  
  • Waterwegen en Zeekanaal (Belgia) 
  • Hydro (Norge) 

 

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.097