23948sdkhjf

VARD tildeler Hydroniq kontrakt på sjøvannkjølere

VARD har tildelt Ålesund-selskapet Hydroniq Coolers en kontrakt for å levere det marine kjølesystemet til en ny hekktråler som skipsbyggergruppen har under bygging.

VARD bygger hekktråleren for det norske trålerederiet Nergård Havfiske.

Det går fram av en pressemelding.

Ifølge kontrakten skal Hydroniq Coolers levere selskapets «Rack» sjøvannskjølesystem til hekktråleren. Denne typen sjøvannskjøler er integrert i skroget under fartøyets hovedmaskinrom, hvor det reduserer temperaturen til skipets hovedmotor og andre støttesystemer ved hjelp av sjøvann, men uten å ta opp verdifull plass i maskinrommet.

– Dette er et søsterskip av en tilsvarende hekktråler som VARD leverte til Nergård Havfiske tidligere i år. Vi er derfor godt kjent med både fartøytypen og skipsbyggerens kvalitetskrav, sier Arnt Ove Austnes, salgssjef hos Hydroniq Coolers.

Hekktråleren er av VARD 8 02 design og er utviklet av Vard Design i Ålesund. Levering av båten er planlagt fra Vard Brattvaag i første kvartal 2022. Skroget skal bygges hos Vard Braila i Romania.

Hydroniq Coolers skal produsere og sammenstille sjøvannskjølerne ved selskapets hovedkvarter utenfor Ålesund og levere det til Vard Brattvaag. Kontraktsverdien er ikke oppgitt.

Det nye fartøyet vil ha en lengde på 80 meter og være 17 meter bredt. Det vil utstyres med VARDs fangsthåndteringsløsning med tank for levende fisk for å opprettholde god fiskevelferd frem til prosessering, en avansert fiskefabrikk, høy lastekapasitet for nedkjølt og frossen fisk, samt ensilasjetanker for lagring av hoder og tarmer for å sørge for full biomasseutnyttelse av fangsten.

FORNØYD: Salgssjef hos Hydroniq Coolers, Arnt Ove Austnes. FOTO: HYDRONIQ COOLERS

Tråleren har både dieselmekanisk og dieselelektrisk fremdriftssystem, kombinert med batterier og VARDs SeaQ Energy Storage System og SeaQ Power Management System, for kraftoptimalisering av alle operasjoner, noe som resulterer i miljøvennlig drift.

– Hekktråleren er designet for å bringe fangsten i land med minst mulig miljøfotavtrykk. Ettersom vår Rack sjøvannskjøler er svært energieffektiv og har lave vedlikeholdsbehov, og dermed holder utslipp til luft så lave som mulig, vet vi at systemet er en god match for miljøprofilen til tråleren, legger Austnes til.  

«Rack»-systemet er utformet for å øke tiden mellom hver rengjøring og redusere tidsbruken når rengjøring av systemet er nødvendig. Skipet trenger ikke dokkes for vedlikehold og rengjøring ettersom kjølerne kan trekkes ut fra under maskinrommet selv når man er til sjøs.

Hydroniq Coolers er eid er eid av investeringsselskapet SMV Invest AS (tidligere Sperre Mek. Verksted AS). Navnet «Hydroniq» henspiller på temperaturregulering ved bruk av væske.

Nergård Havfiske AS holder til i Nord-Norge. Selskapet ble etablert I 1946 har i dag omtrent 170 ansatte. Nergård Havfiske er del av Nergård-gruppen.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.081