23948sdkhjf

Krangler om stabiliteten til fiskebåt som forliste i romjula

Linebåten Fay forliste under dramatiske omstendigheter utenfor Honningsvåg i romjula. Nå krangler rederi og verft om stabiliteten til fartøyet.

MS Fay forliste under sterk vind og høye bølger 28. desember i fjor. Alle de 12 om bord i fartøyet ble reddet med et Sea King-helikopter, men båten gikk ned. En rettslig konflikt mellom verftet Stadyard og rederiet Kenfish AS er nå i gang. Konflikten går på stabiliteten til båten.

Det er Skipsrevyen som skriver dette.

Årsaken til tvisten er at fiskefartøyenes største tillatte lengde har lenge vært styrt av kvotegrunnlaget som fartøyet fisker på. Fiskebåten var nemlig 20,99 mete rlang. Dette er kun en centimeter innenfor maksgrensen for skipets kvotegrunnlag, skriver nettstedet videre.

Ifølge Fiskeribladet meldte rederi og verftet allerede i november 2018 om utfordrende stabilitetsberegninger på det nye fartøydesignet.

Samtidig var skipet 10 meter bredt og fem etasjer høyt fra lasterom til rorhus. Å bygge skipene bredere og høyere enn de normalt ville vært konstruert, er blitt vanlig for å kunne holde seg innenfor regelverket. Disse skipene har fått tilnavnet «paragrafbåter».

– Regelverket skal ikke styre fartøykonstruksjonen, understreker fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) overfor Skipsrevyen.

Fiskebåt – som er havfiskeflåtens organisasjonen – har etter ulykken med MS Fay tatt til orde for å skrote begrensninger på lengde og bredde og heller legger begrensninger på lastevolumet til fartøyene.

Nesvik mener at å ta inn bredde og høyde som parameter i tillegg til lengde der hvor dette brukes, antakeligvis vil skape enda større utfordringer i forhold til skipsregelverket.

Han understreker at alle fartøy har strenge krav til stabilitet.

Det var en motorfeil som var årsaken til havariet. Statens havarikommisjonen skal granske hvorfor en ny og topp moderne fiskebåt til 80 millioner kroner kunne synke nord for Honningsvåg.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078